Chantal Biersma
ACT Therapy - Mindfulness - NLP - Emotionele Heling
Coaching | Therapie | Bali Prive Retreats
Grip op Zelkritiek | Zelfacceptatie | Mindfulness | NLP | Bali Prive Retreats
Burnout
Je behoeften en grenzen (h)erkennen.
Je wil het allemaal zo goed mogelijk doen, nuttig en succesvol zijn en het liefst alle ballen tegelijk hoog houden, ten koste van jezelf. Nee zeggen is not-done en opgeven is falen. Misschien vind je van jezelf dat je meer of beter moet kunnen.
Waarschijnlijk heb je het werkwoord 'willen' gaandeweg in je leven vervangen door 'moeten'. Echt trots zijn, genieten of ontspannen na al het harde werk dat je geleverd hebt vind je lastig. Druk druk druk. In je hoofd is het onrustig en je lijf voelt zwaar. Zelfs de kleinste dingen die normaliter leuk waren, kunnen als een heuse opgave voelen. Echt goed ontspannen lukt moeilijk.
Typische gedachten:
'Ik heb het te druk.'
Wat je weerhoudt van ontspannen, leuke dingen doen.
Niets doen is voor 'luilakken.' -
Wanneer de ene taak nog niet af is, wordt er al weer een andere bezigheid bedacht.
'Ik moet het zelf doen, anders gaat het mis.'
Waarmee jij jezelf veel te veel gewicht op je schouders legt.
'Hulp vragen is voor zwakkelingen.'
Waarmee jij jezelf gemak en plezier ontzegt.
'Ik mag anderen niet teleur stellen.'
Hiermee loop je aan jezelf voorbij.
Op het moment dat jij jouw diepere behoeften gaat voelen - welke bedolven liggen onder de lagen van het pleasen, prestatie gedrag, perfectionisme of je doe-verslaving - creëer je ruimte voor je authentieke 'ik' en je verlangens.
Het gaat erom dat JIJ jezelf gaat zien, jezelf kent en respecteert en op gelijke voet met een ander plaatst. Als jij jouw grenzen leert (her)kennen en voor jezelf durft op te komen zonder schuldgevoel, dan zal het leven een stuk makkelijker en lichter voor je zijn. Je neemt dan verantwoordelijkheid voor je mentale gezondheid, en zorgt zo goed mogelijk voor jezelf. Ik ben zelf door twee burnouts gegaan om te leren hoe ik overspanning in het vervolg kan voorkomen. Tegenwoordig heb ik hiervoor een tool-kit vol met krachtige oefeningen en technieken. Deze breng ik graag over op jou, zodat ook jij jouw eigen rescue-kit kan ontwikkelen.
"Als je het vol wilt houden moet je accepteren dat het soms leeg is".
Hooggevoeligheid
Onderscheid maken tussen welke gevoelens en emoties bij jou horen en wat bij de ander gelaten mag worden is erg belangrijk wanneer je hoog sensitief (HSP) en boven gemiddeld empathisch bent.
Als je sensitief bent, kunnen de vele prikkels en de hectiek van alledag je al snel uit balans brengen. Je ervaart de wereld om je heen op een meer intense manier dan de meeste anderen, een bepaalde sfeer of stemming wordt door jou feilloos opgemerkt. Door je grote mate van inlevingsvermogen, komen andermans emoties wellicht bij je binnen alsof ze bij jou zelf horen. Dit kan zorgen voor een overload aan prikkels, die je kunnen overweldigen. Wanneer hier zelfoordeel en zelfkritiek bovenop komen, kan het leven soms als een heuse opgave voelen. Omdat je bovengemiddeld gevoelig bent voor indrukken en meer signalen en details oppikt, heeft je zenuwstelsel meer te verwerken. Het is dus noodzakelijk om je eigen balans te vinden en tijd te nemen om op te laden.
Wanneer jij contact leert maken met jouw eigen behoeften en gaat voelen en herkennen waar jouw grenzen liggen, dan zal je beter in staat zijn deze aan te geven en je energie te bewaren.
Tijdens coaching leer je omgaan met je gevoeligheden en triggers, reken je af met negatieve gedachten en leer je jezelf liefdevoller toe te spreken. Kortom, je maakt je leven een stuk leuker en gemakkelijker! Dit doen we samen aan de hand van mijn uitgebreide 7 stappen Inner B.A.L.A.N.C.E methode. Samen onderzoeken we hoe jij jezelf kunt accepteren met alles dat bij jou hoort en hoe jij het beste kunt omgaan met je hoog-gevoeligheid. Op het moment dat jij precies weet wat je nodig hebt en je eigenheid ontwikkeld, is sensitief zijn helemaal niet erg. Je kunt het dan gaan zien als een gave in plaats van een last.
Selfcare
Steeds meer mensen ervaren een burn-out, depressie of veel stress in onze maatschappij waar 'druk zijn' de norm lijkt geworden. Zeker hoog-gevoelige en empathische mensen lijden hier onder. Selfcare gaat om de gewoonten om zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen.
Misschien is het een automatisme geworden dat je eerst aan anderen denkt, en dan pas aan jezelf. Maar pas als je éérst goed voor jezelf zorgt, kun je er voor anderen zijn. Als je zelf geen energie hebt, kun je deze ook niet aan anderen geven. Wanneer je aanvoelt wat je nodig hebt en jezelf hierin voorziet, wordt je gelukkiger. Je voelt je gezonder en meer zelfverzekerd als je bewust voor je lichaam én geest zorgt.
" Maak van jezelf een prioriteit in je leven."
Selfcare gaat over zelfconnectie, over luisteren naar de signalen welke jouw intelligente lichaam je geeft. Over stilstaan bij wat er bij jou speelt. Van mij leer je manieren, tools en technieken om in contact te staan met je behoeften en zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen.
Onzekerheid verbergen uit angst voor afwijzing. Jaloezie voorkomen door je gevoelens en emoties beter te begrijpen. De focus op je uiterlijk verleggen naar je innerlijk en mooie persoonlijke eigenschappen versterken in plaats van je ontevreden en onzeker te voelen over je lichaam. Lichaamsacceptatie vergroten doe je door zelfwaardering. Minder onzeker worden en aan jezelf twijfelen gebeurt wanneer je werkt aan een puur zelfvertrouwen. Gedragstherapie volgen voor het verminderen van zelfkritiek en zelftwijfel. Minder onzeker zijn over je lichaam kun je leren met de juiste tips en oefeningen. Stralen van zelfvertrouwen door zelfacceptatie. Onzeker zijn over jezelf en je kwaliteiten door te geloven dat je niet goed genoeg bent. Zelfverzekerd worden doe je door je eigenwaarde en zelfvertrouwen te vergroten. Jezelf accepteren gebeurd wanneer je eigenwaarde groeit. Minder onzeker zijn over jezelf bij een man door zelfacceptatie te ontwikkelen. De juiste therapeut of coach om samen aan innerlijke onrust, ontevredenheid, onzekerheid, zelfkritiek en zelftwijfel te werken. Gelukkig zijn met jezelf zoals je bent en je lichaam zoals het is door jezelf te leren waarderen. Intimiteit ontwikkelen door de schaamte en onzekerheid tussen de lakens te overwinnen.
Chantal verzorgt workshops en lezingen op het gebied van zelfbeeld, zelfkritiek, zelfcompassie en zelfacceptatie. Ze spreekt over de kracht van positive self-talk voor het creëren van innerlijke vrede en rust.
Disclaimer: ik bied hulp, ondersteuning en begeleiding als coach bij het ontwikkelen van zelfacceptatie. Mijn diensten en teksten mogen nooit als vervanging voor psychische hulp worden beschouwd. Bij complexe problematiek is het raadzaam contact op te nemen met een geregistreerd arts, psycholoog of psychiater via de huisarts.
Alle rechten voorbehouden | Webdesign by Chantal Biersma.