Chantal Biersma
ACT Therapy - Mindfulness - NLP - Emotionele Heling
Coaching | Therapie | Bali Prive Retreats
Grip op Zelkritiek | Zelfacceptatie | Mindfulness | NLP | Bali Prive Retreats
Zelfacceptatie
AD(H)D & Hooggevoeligheid
Gefeliciteerd, je hebt een uniek brein! Dit 'label' komt met een aantal unieke (multi)talenten... en ook met wat lastigheden.
Misschien is er bij jou een diagnose gesteld, of wellicht vermoed je dat je een AD(H)D-brein hebt door de symptomen bij jezelf te herkennen.
Weet: AD(H)D
heb
je, je
bent
het niet. Je bent veel meer dan alleen een neuro divergent brein. Het is iets waarmee je zo goed mogelijk zult moeten leren omgaan. En dit begint bij zelfacceptatie. In plaats van de focus te leggen op wat er mogelijk aan je 'mankeert', en wat er allemaal aan je zou 'moeten' veranderen, zul je met mij leren zien wat er allemaal goed is aan je en je leren richten op alle mogelijkheden en kansen welke je hebt
dankzij
AD(H)D.
AD(H)D als (op)gave
Jij: hebt een enorm voorstellingsvermogen, je denkt groots en doet alvast tig stappen vooruit, je bent een out of-the-box denker, ziet al snel het grotere plaatje en het lukt je makkelijker dan de meeste anderen om verbanden te leggen. Je voelt dingen feilloos aan, hebt een groot inlevingsvermogen en denkt al snel met anderen mee. Je bent creatief en visueel ingesteld, hebt veel goede ideeën en weet voor van alles wel een waanzinnige (creatieve) oplossing te bedenken. Je kunt je in bepaalde situaties zelfs hyperfocussen; ergens extreem in opgaan en alles om je heen even helemaal vergeten. Wat kan leiden tot het ontwikkelen van uitzonderlijke en uiteenlopende talenten.
Maar ook... voel je je onrustig, verstrooid, chaotisch, dromerig, leef je veel in het hoofd, ervaar je moeite met concentratie, keuzes maken en dingen afmaken.
Aan de buitenkant ziet men niets opmerkelijks aan je, maar innerlijk vind er een gedachtestroom plaats waar maar geen einde aan lijkt te komen. In je hoofd schiet het vaak alle kanten op.
Door stemmingsschommelingen, vergeetachtigheid en een gebrek aan overzicht kan je leven als een heuse opgave voelen. Het ene moment ben je nog enthousiast om iets met anderen samen te ondernemen, maar dit kan ook zomaar ineens omslaan. Soms spreek je dingen af welke je vervolgens vergeet, met grootse ergernis van anderen als gevolg. Je vergeet vaak te reageren op bijvoorbeeld appjes, niet expres maar je was gewoon weer eens afgeleid. En omdat je met een ander tijdsbesef leeft, kom je ook nog eens vaak te laat. Dit heeft effect op je sociale contacten en in je werkzaamheden. Vaak voel je je 'alleen' of eenzaam in gezelschap met anderen. Hoewel je als een enthousiaste allemansvriend over kunt komen, vaak voel jij je niet helemaal thuis of onbegrepen en trek je je liever terug. Dingen kunnen al snel te veel voelen, waardoor je overprikkeld raakt. Je hebt dan tijd nodig om bij te komen en op te laden.
'Anders' dan anderen.
Je kunt mega enthousiast aan iets (nieuws) beginnen, maar door een plotseling gebrek aan interesse ineens totaal ongemotiveerd raken en volledig je focus verliezen. Niets komt dan nog uit je handen. Waardoor je ongeïnteresseerd, ongedisciplineerd of zelfs lui over kunt komen op anderen. "Jij maakt toch nooit iets af" is vaak wat je te horen krijgt. Opmerkingen waar je helemaal niets mee kunt...
Mensen strooien al snel rond met allerlei commentaar, oordelen en ongevraagde adviezen. En wellicht is er hierdoor al heel wat zelfvertrouwen bij je verloren gegaan. Wat andere mensen echter meestal niet zien of begrijpen is dat jij van binnen struggled als een malle en misschien wel honderd keer harder werkt dan hen! Alle breinprocessen die bij jou plaatsvinden (alle tabbladen die tegelijk open blijven staan) kosten namelijk een BERG aan energie. Dit kan frustratie, spanning, stress en innerlijke onrust geven. Hoewel je waarschijnlijk veel intelligenter bent (en tig meer talenten kent) dan de meeste andere mensen, voel jij je vaak onterecht 'dom'. En dit kan een gezond eigenwaarde en jouw gevoel van geluk behoorlijk in de weg staan.
De meesten van ons ADD'ers hebben aangeleerd dat we moeten verbeteren waar we niet goed in zijn, terwijl het volgens mij veel waardevoller is om aandacht te schenken aan de dingen die van nature goed zijn aan je. Zelfacceptatie ontwikkelen zorgt er voor dat je met meer innerlijke rust en ontspanning door het leven kunt gaan.
"Met jezelf heb je het nog een heel leven te doen! Jij bent altijd bij je. Je kunt dus maar beter van je eigen gezelschap leren genieten."
Als jij je voornamelijk hebt gericht op jouw 'tekortkomingen', dan is het nu tijd voor een positieve benadering!
In plaats van continue het gevoel te hebben dat er mogelijk iets 'mis' is met je, kun jij je beter leren focussen op wat er allemaal goed en uniek is aan jou. Door op een andere manier naar jezelf te leren kijken, zul je andere dingen gaan zien. In plaats van het gevoel te hebben dat jij je 'moet' aanpassen aan je omgeving, kun je leren om jouw leven zo in te richten dat deze past bij JOU, zoals je bent vanuit het diepst in je kern.
Graag help ik je hierbij. Zodat we er samen voor zorgen dat jij je eigen gebruikshandleiding van binnen en buiten leert kennen, en dat je gaat voelen wat jouw persoonlijke behoeften zijn. Aandacht is iets om aan jezelf te schenken, om te besteden aan zelfinzicht en persoonlijke ontwikkeling. Zelfontplooiing houdt nooit op en je zult er waarschijnlijk ook nooit op uitgekeken raken ;)
Tevreden jezelf zijn!
Doe mee met de gratis Zelfacceptatie mini-cursus, en ontvang 5 dagen achter elkaar oefeningen in je mailbox om de eerste stappen te zetten naar innerlijke rust.
Wetenschappelijk onderzoekt wijst uit dat we gemiddeld rond de 40.000 gedachten per dag hebben (ik denk dat mijn ADD-brein het driedubbele produceert...) waarvan maar liefst 70 procent negatief is. Dit zijn dus maar liefst 28.000 negatieve gedachten per dag! Een groot deel hiervan zijn kritische gedachten over onszelf; over hoe we dingen doen, hoe we eruit zien en over hoe we overkomen op anderen. Deze stem in ons hoofd kan erg hard en streng zijn. En meestal veel gemener klinken tegen jezelf, dan tegen anderen.
Gedachten die jij herhaaldelijk denkt zul je gaan geloven. Wat je gelooft worden je overtuigingen. En deze vormen weer de manier waarop je jezelf en de wereld beschouwd. Kortom, jouw perceptie of de bril waardoor jij kijkt. Dit bepaalt weer de keuzes die je maakt en het gedrag dat je vertoont.
Omdat je gedachten een enorme invloed hebben op je gevoel van geluk en welzijn, is het dus van groots belang om
positieve, motiverende en opbouwende innerlijke gesprekken te ontwikkelen met jezelf, zodat je door het leven gaat met een liefdevolle stem als innerlijke coach.
Ik geef je de tools en technieken om oude, belemmerende overtuigingen die jij gedurende je leven over jezelf ontwikkeld hebt, te begrijpen, te doorbreken en te vervangen met constructieve gedachte patronen. Zie het als het opschonen en her-programmeren van software op een computer. In plaats van "computer says no" ga je naar een volle YES!
"Talk to yourself, the way you would to someone you love".
"Talk to yourself, the way you would to someone you love".
Tijdens een flinke burn-out werd bij mij de ADD diagnose gesteld, maar goede begeleiding hierin ontving ik niet. Zeven jaar geleden (2016) begon ik voor het eerst met het dagelijks innemen van Ritalin. Een stripje pillen kreeg ik voorgeschoteld als oplossing.
Ik zat middenin een moeilijke tijd, kampte met een eetstoornis en had een sportverslaving (achteraf blijkbaar door de aanmaak van gelukstofjes 'serotonine en dopamine' die erbij vrijkomen), had me onttrokken van mijn (voorheen nog bruisende) sociale leven en zat voornamelijk in m'n eentje op de bank van mezelf te balen. Hoewel ik me absoluut beter kon focussen door het slikken van die pillen en ik meer overzicht had (ik vloog opeens onafgeleid als een Tasmaanse duivel door allerlei verschillende taken en had binnen no-time het hele huishouden gedaan!) mijn emoties vlakte er ontzettend van af.
Ik was niet meer echt mezelf en kreeg na inname meestal een enorme terugval: dus van hoooge pieken naar dieeepe dalen. Daarbij had ik een zwaar verminderde eetlust door gebruik van Ritalin, en kreeg ik juist enorme honger (vr)eetbuien) wanneer de pillen waren uitgewerkt. Heel onhandig!
De stemmingswisselingen en gevoeligheden hadden veel impact op zowel mij als mijn omgeving. Vaak wenste ik dat ik net als anderen ook 'gewoon normaal' kon zijn. Het heeft een hele tijd geduurd voordat ik mijn eigen instellingen begreep en ik voor mijn eigen behoeften en belangen op durfde te komen zonder schuldgevoelens en schaamte.
Vaak voelde ik me 'teveel'. Opmerkingen waar ik mee dealde: "Je bent te chaotisch, "je hebt geen focus", je bent te gevoelig", "je bent te aanwezig", "je bent te opportunistisch", "je bent te ongeduldig" etc. Totaal niet opbouwend maar juist vernietigend als je dit vaak genoeg hoort en je geen veilig emotioneel vangnet hebt!
Op het moment dat je continue negatief commentaar om je oren geslingerd krijgt en voornamelijk hoort wat er aan je mankeert (terwijl er ook heeeeel veel dingen goed zijn) dan zul je deze kul-opmerkingen naar verloop van tijd vanzelf gaan geloven en aannemen als de waarheid. Dan schiet je eigenwaarde al snel in het nul en je zelftwijfel juist ver in de hoogte. Je moed kan je dan flink in de schoenen zakken.
Of het zet overcompensatie juist aan.. Waardoor je perfectionisme ontwikkeld en continu op je tenen loopt.
Blijkbaar was ik een perfectionist met een minderwaardigheidscomplex geworden, die gebukt ging onder hevige zelfstrijd. Maar in plaats van bij de pakken neer te gaan zitten en te kniezen, maakte ik een keuze welke mijn hele leven positief veranderd heeft: het ontwikkelen van radicale zelfacceptatie. Ik volgde tal van trainingen, workshops, retreats en opleidingen om grip te krijgen op die innerlijke criticus in mijn hoofd.
Als je mij 7 jaar geleden had verteld dat ik nu innerlijke rust zou kennen, me goed genoeg en tevreden zou voelen puur zoals ik ben, in m'n eigen droomvilla op Bali zou wonen om retreats te hosten en andere vrouwen in het ontwikkelen van zelfacceptatie te coachen, dan had ik je waarschijnlijk heel hard uitgelachen!
Ik had nooit kunnen geloven dat dit voor mij mogelijk was. Ik dacht dat ik nooit een oplossing zou vinden voor mijn lastigheden, happy met mezelf zou zijn en weer echt zou kunnen genieten van mijn leven.
Toen baalde ik nog iedere dag van mezelf, stond ik mijn eigen geluk in de weg, zag ik mijn talenten en eigen waarde niet en bleef ik hangen in onbehulpzaam gedrag, en ongezonde vriendschappen en relaties.
Nu is dit verleden tijd en ken ik zelfcompassie, eigenliefde, zelfwaardering.
Iets wat ik jou ook zo ontzettend gun!! En anders dan bij mij, hoeft dit bij jou echt niet lang te duren, ingewikkeld of lastig te zijn. Met de juiste begeleiding, tools en technieken en wat humor kan jij binnen een korte tijd al meer innerlijke vrede ervaren en kan zelfontplooiing zelfs leuk zijn!
Als je continu negatief commentaar op jezelf levert en jezelf afwijst, dan is de kans groot dat bepaalde kwaliteiten, kansen en talenten blijven liggen. En dit is zo ontzettend zonde! Ontvang de begeleiding die nodig is voor het accepteren van wie jij bent in de kern en het ontmaskeren van wat er bij jou ondergesneeuwd is geraakt, zodat je vol zelfvertrouwen het leven kunt creëren dat jij wenst.
Graag geef ik jou alle inzichten, oefeningen, tools en technieken die je wil kennen om een drastisch einde te maken aan het eindeloze strenge, kritische - en misschien zelfs wel gemene stemmetje - in je hoofd.
Wie ben jij?
Ik ben ontzettend benieuwd naar wie jij bent! Wat is jouw verhaal? Welke uitdagingen heb je en wat zijn je dromen?
Wat betekent AD(H)D voor jou? Welke invloed en effecten heeft dit op je leven.
Lever jij ook kritiek op jezelf omdat je denkt dat je 'anders' bent en omdat je vind dat je 'normaal' zou moeten zijn?
Heb je het gevoel dat ik iets voor jou kan betekenen? Verlang je naar meer jezelf kunnen zijn? Wil je meer zelfvertrouwen ontwikkelen waardoor je meer plezier uit je leven kunt halen?
Ik daag je uit om in actie te komen en contact met me op te nemen. De enige manier om je persoonlijk te ontwikkelen is door stappen te zetten en gebruik te maken van kansen die op je pad komen. Dit is zo’n kans.
Vrijblijvend kennismaken kan door me een mail, berichtje of appje te sturen.
Tevreden jezelf zijn!
Of doe eerst mee met de gratis Zelfacceptatie mini-cursus, en ontvang 5 dagen achter elkaar oefeningen in je mailbox om de eerste stappen te zetten naar innerlijke rust.
Onzekerheid verbergen uit angst voor afwijzing. Jaloezie voorkomen door je gevoelens en emoties beter te begrijpen. De focus op je uiterlijk verleggen naar je innerlijk en mooie persoonlijke eigenschappen versterken in plaats van je ontevreden en onzeker te voelen over je lichaam. Lichaamsacceptatie vergroten doe je door zelfwaardering. Minder onzeker worden en aan jezelf twijfelen gebeurt wanneer je werkt aan een puur zelfvertrouwen. Gedragstherapie volgen voor het verminderen van zelfkritiek en zelftwijfel. Minder onzeker zijn over je lichaam kun je leren met de juiste tips en oefeningen. Stralen van zelfvertrouwen door zelfacceptatie. Onzeker zijn over jezelf en je kwaliteiten door te geloven dat je niet goed genoeg bent. Zelfverzekerd worden doe je door je eigenwaarde en zelfvertrouwen te vergroten. Jezelf accepteren gebeurd wanneer je eigenwaarde groeit. Minder onzeker zijn over jezelf bij een man door zelfacceptatie te ontwikkelen. De juiste therapeut of coach om samen aan innerlijke onrust, ontevredenheid, onzekerheid, zelfkritiek en zelftwijfel te werken. Gelukkig zijn met jezelf zoals je bent en je lichaam zoals het is door jezelf te leren waarderen. Intimiteit ontwikkelen door de schaamte en onzekerheid tussen de lakens te overwinnen.
Chantal verzorgt workshops en lezingen op het gebied van zelfbeeld, zelfkritiek, zelfcompassie en zelfacceptatie. Ze spreekt over de kracht van positive self-talk voor het creëren van innerlijke vrede en rust.
Disclaimer: ik bied hulp, ondersteuning en begeleiding als coach bij het ontwikkelen van zelfacceptatie. Mijn diensten en teksten mogen nooit als vervanging voor psychische hulp worden beschouwd. Bij complexe problematiek is het raadzaam contact op te nemen met een geregistreerd arts, psycholoog of psychiater via de huisarts.
Alle rechten voorbehouden | Webdesign by Chantal Biersma.