Neem contact op

+31 642 729 760
hello@chantalbiersma.com

Beter met moeilijkheden omgaan. Hoe dan?

Chantal Biersma - Zelfacceptatie & Mindful Self Compassion therapeut

(Emotionele) moeilijkheden en lastige gebeurtenissen zijn onderdeel van het leven. De mate waarin je hieronder lijdt, is echter een keuze.

Selflove, Selfacceptance, Chantal Biersma

Hoe je meer tevreden kunt zijn door beter om te gaan met (emotionele) pijn, uitdagingen en moeilijkheden.

Kwel jij jezelf met onbehulpzame gedachten? Blijf je hangen in het verleden of maak je zorgen om de toekomst?

We worden alle­maal weleens geconfronteerd met gedachten als:


“Ik ben niet goed genoeg, Ik kan het niet, Waarom lukt dit een ander wel, maar mij niet? Ik zou gelukkiger moeten zijn. Ik zou meer succesvol, mooier of slimmer moeten zijn. Mijn leven had anders moeten zijn. Ik ben waardeloos.”

En ondanks dat we weten dat het verleden onveranderlijk is en de toekomst onvoorspelbaar, staan we het onze geest toe om er urenlang over te speculeren of te piekeren en onszelf vragen te stellen als:


- Wat als het verleden anders was geweest?

- Wat als ik er toen dit/dat had gedaan?

- Wat als ik die kans destijds had gegrepen?

- Wat als ik ooit ziek word?

- Wat als mensen me niet meer aardig vinden?

- Wat als de zekerheden in mijn leven wegvallen?

Mijn vader zei me altijd wanneer ik in zo'n neerwaartse spiraal zat: " '
Wat als' is verbrande turf". Met andere woorden: gedane zaken nemen geen keer en het heeft geen zin om te piekeren. "Stel jezelf betere vragen en kom in actie". Hij heeft gelijk.

Natuurlijk mag je denken aan het verleden of de toekomst, maar als je brein je voornamelijk negativiteit of doemscenario's voorgeschoteld, dan heeft dit een ongunstig effect op je welbevinden en is het goed om te kijken wat je hieraan kunt doen.

Je brein kan soms echt een Inner Bitch zijn!


Soms spreekt je mind je toe op een manier die niet bijdraagt aan een goed gevoel en die je belemmert om voluit in het leven te staan. Ik noem het deel van de geest die zich hiermee bezig houdt ook wel je Inner Bitch. Een soort innerlijke trut die ervoor zorgt dat jij jezelf saboteert en kwelt.

Zo kan je Inner Bitch het verleden aanhalen: "
Vroeger kon ik het niet, dus het zal me nu ook vast ook niet lukken". Of je geest vergelijkt je op een negatieve wijze met anderen: "Mijn oud-klasgenoot heeft wel de carrière gemaakt die ik wilde. Waarom lukt het mij niet? Ik ben een mislukkeling."

Je mind heeft ontelbaar veel strategieën ter beschikking om je af te remmen in je leven.

Nu is het handig dat je geest je beschermd doordat het verbanden legt als: je vingers niet in het vuur steken, vanuit de voorspelling dat dit pijn zal doen en dat verbranding gevaarlijk is. Maar sommige zelfopgelegde regels en voorspellingen kunnen ook ongunstig en onjuist zijn, waardoor je gevaren gaat vermijden die er mogelijk niet eens zijn, of die niet zo schadelijk zijn als dat je gelooft. 

Onze mind maakt veel denkfouten en doet verkeerde aannames en veronderstel­lingen over hoe de realiteit in elkaar steekt. Lang niet iedere veronderstelling die je maakt is juist. Het denken is dus niet altijd betrouwbaar of geloofwaardig!

Tijdens Acceptance & Commitment therapie en Mindful Self Compassion coaching  probeer je antwoord te krijgen op vragen als:

- Waarom precies voelt mijn leven zo moeilijk?

- Hoe kan ik gelukkig(er) zijn?

- Wat houdt me tegen om het leven te leiden dat ik echt wens?

- Hoe kan ik voluit leven?

Dit zijn betere vragen om aan jezelf te stellen!

Je Inner Bitch kan soms regels en voorspellingen hebben verzonnen waarmee je wordt belemmerd om voluit te leven of die in het ergste geval destructief zijn. 


Tijdens coaching leer je om bewust te zijn van wat er geestelijk in je omgaat en wat je (automatische) gedrag is. Dit betekent dat je onder ogen leert zien wat er allemaal bij jou speelt, ook als dit onaangenaam en moeilijk is. Je leert te accepteren dat moeilijkheden bij het leven horen en hoe hier mentaal beter mee om kunt gaan, op zo’n manier dat je mind je niet afremt in jouw pogingen om voluit te leven.


Pijn en lijden

Pijn is een onvermijdelijk onderdeel van ieders leven. Ieder mens krijgt in het leven te maken met vervelende gebeurtenissen, gevoelens, frustratie, teleurstelling, afwijzing of verlies.

De directe ervaring van negatieve gebeurtenissen (dus iets dat in het moment gebeurd) noemen we ‘pijn’. Bij lijden gaat het om het leed dat we door de pijn ervaren (door bijvoorbeeld herinneringen, herbelevingen of teleurstellingen in het verleden).


Lijden wordt veroorzaakt door de mind die het leed telkens opnieuw aan ons wil opdringen, door de gedachten over wat de pijn mogelijk voor je zou kunnen bete­kenen. Lijden heeft te maken met de negatieve (pieker) gedachten die je hebt over de gevolgen van pijn. Die piekergedachten veroorza­ken lijden.

Omdat de mind op basis van informatie uit het verleden voorspellingen maakt over de toekomst, kan lij­den ook gaan over angst voor toekomstige gebeurtenissen. Je mind is een soort van toekomstvoorspel machine: het voorspelt wat het ‘t meest waarschijnlijk acht te gebeuren in de toekomst. Maar nogmaals, deze voorspelling hoeft dus niet waar te zijn!

Een voorbeeld van pijn en lijden:

"Marjolein haar vriend verbrak plotseling hun langdurige relatie. Ze had er erg veel verdriet van, maar ze herpakte zichzelf. Na drie maanden leek ze er redelijk overheen te zijn. Toch bleef Marjolein zich op veel momenten in contact met het andere geslacht onzeker over zichzelf voelen. Zelfs vele maanden nadat haar ex het uitmaakte, voelde ze spanning om met iemand te gaan daten. Iedere versierpoging die een man deed wimpelde ze af. Intimiteit hebben bracht haar angst. Wat als ze zichzelf zou geven en weer in de steek en teleurgesteld achter zou blijven? Dit waren dingen waar ze vroeger nooit echt over nadacht. Twee jaar later heeft Marjolein mannen afgezworen, vanwege de angst voor afwijzing. 'Ik ben beter af zonder vriend' is haar overtuiging geworden.


De pijn in dit voorbeeld gaat over het moment waarop Marjolein ‘gedumpt’ wordt. Het lijden heeft betrekking op haar mind die telkens opnieuw herinneringen oproept en die haar lastig valt met angstige gedachten. Het lijden gaat ook over de angstige toe­komstscenario's die de geest ontwikkelt, waardoor Marjolein niet meer durft te daten (en dit dus vermijd).


Vergelijkbare processen kunnen ook in het klein plaatsvinden.
Zo kun je het bijvoorbeeld vermijden om je eerlijke mening te geven, vanwege een ervaring met afwijzing uit het verleden als gevolg van het uitspreken van je waarheid.

Ga bij jezelf eens na: Vermijd jij onnodig dingen in het leven door een negatieve ervaring uit het verleden?

Met behulp van coaching / therapie leer je bewuster te worden van de invloed van je gedachten. Niet met als doel om al het lijden op te lossen, maar om anders met pijn (moeilijkheden en uitdagingen) om te gaan, om op een betere, gezonde manier met je denkende geest om te gaan en om meer aandacht te besteden aan het versterken van je persoonlijke waarden en behoeften. 

Je leert dat pijn - ook pijn van mentale p
roble­men - een onderdeel is van het leven en hoe je keuzes en gedrag kunt baseren op wat waardevol is in je leven, zodat je aandacht kunt besteden aan wat echt belangrijk is voor je en dat je doet wat er voor jou toe doet.

Voluit leven betekent namelijk dat je accepteert dat er problemen / moeilijkheden / uitdagingen zijn in je leven die mogelijk nooit kunnen worden opgelost. Het doel van het leven is ook geenzins om alle problemen op te lossen.

Zo verminder je dus de neiging van je geest om te lijden, kun je beter bewust kiezen voor toegewijde actie; een commitment om toch te doen wat jij het allerbelangrijkste vindt in je leven, ondanks je moeilijkheden.


Kortom: op zo’n manier omgaan met mentale/emotionele moeilijkheden dat je er minder last van ondervindt.

Wat je leert tijdens coaching:

- (Emotionele) Pijn accepteren en lijden verminderen.

- Denkfouten / denk    vervormingen opsporen en onderzoeken.

- Anders met gedachten omgaan.

- Psychische flexibiliteit vergroten.

👉 Pijn accepteren en lijden verminderen

Je kunt pijn ervaren door iets dat je als vervelend beschouwd, een nare gebeurtenis of ervaring of door fysieke pijn. Lijden heeft te maken met de negatieve gedachten over de gevolgen van pijn. Piekergedachten veroorzaken lijden. Meestal ontstaat lijden als gevolg van de (overmatige) focus op het vermijden van angst. 

Pijn accepteren betekent dat je leert om je open te stellen voor pijnlijke gevoelens,  negatieve emoties en angst. Hoe paradoxaal dit ook klinkt.

Om je welzijn te vergroten moet je dus leren om niet langer:

👉Negatieve emoties te vermijden.

👉Tegen negatieve emoties vechten.

👉Weerstand te bieden aan negatieve emoties.

👉Voor negatieve emoties weg te rennen.

👉Je door negatieve emoties te laten overweldigen.


Negatieve emoties vormen nu eenmaal een onderdeel van het leven. Ze horen bij een gezonde psychische ontwikkeling. We hoe­ven negatieve emoties zeker niet op te zoeken, maar vermijding van negatieve emoties die zich aandienen, leidt vaak tot proble­men of een vermindering van je welbevinden.

👉 Denkfouten/denk vervormingen opsporen en onderzoeken.


Je gaat tijdens coaching onderzoeken of bepaalde belemmerende gedachten wel kloppen of realistisch zijn en ontdekt welke ‘denkfouten’ je wellicht maakt.

Denkfouten zijn gedachten die niet op feiten zijn gebaseerd, welke je in je hoofd vervormd en die je een negatief gevoel geven.
Bijvoorbeeld: gedachtelezen, rampdenken, overdrijven, denken in termen van van nooit, altijd, niemand, overal, moeten/zou moeten, kan niet, zwart/wilt denken.

Zoals je hierboven al las, zijn gedachten zijn niet altijd betrouwbaar of waar. Je Inner Bitch maakt onbewust nogal wat fouten en doet verkeerde aannames over de realiteit. Wanneer je alle vervormde dingen die jouw Inner Bitch tegen je zegt serieus neemt, kun je hier erg onzeker van worden. En dit kan op zijn beurt weer een deuk in je zelfvertrouwen geven.

Tijdens coaching wordt je Inner Bitch uitgedaagd: Je leert om bepaalde gedachten te observeren, in twijfel te trekken en minder serieus te nemen. Dit kan leiden tot een nieuw perspectief op je identiteit. 


👉 Niet proberen om gedachten direct te veranderen, maar om anders met gedachten om te gaan.

Je kunt je verleden of leergeschiedenis niet wissen. Alles wat je leert is voorgoed aanwezig. Vervelende gedachten die eenmaal zijn opgedaan, blijven dus bestaan in je brein. Iets wat je waarschijnlijk liever niet wil. Maar telkens wanneer je probe­ert om die gedachten te veranderen of te controleren, krijgen ze meer aandacht, waardoor die gedachten juist dominanter worden. Alles wat je aandacht geeft, groeit.

Je kunt wel nieuwe perspectieven toevoegen aan je denkwereld, zodat er een nieuwe gedachten ontstaan die minder lijden ver­oorzaken. Het is dus meer een kwestie van toevoegen en ‘omgaan met’ dan van het uit willen wissen en willen controleren van gedachten.

In plaats van de inhoud van gedachten te willen veranderen, wat onmogelijk is, schenken we aandacht aan de struc­tuur van je gedachten. We kijken naar de achterliggende processen die ervoor zorgen dat bepaalde gedachten actief zijn. Wat maakt dat jouw geest juist deze gedachten telkens onder de aandacht brengt?


👉 Psychische flexibiliteit vergroten

Door op een andere manier om te gaan met gedachten en gedrag vergroot je jouw psychische flexibiliteit. Psychische flexibiliteit is het vermogen om met volle bewustzijn in het huidige moment te zijn, je hierbij open te staan voor ervaringen en binnen die context te handelen naar je waarden. Hiermee versterk je jouw welbevinden en vitaliteit. Je kunt dan net zoveel leven en betekenis vinden in een moment van pijn als in een moment van vreugde.

Oké, klinkt goed!
Maar hoe dan?


Dit doen we door gebruik te maken van technieken uit:

🧠 Mindfulness

Je focus verleggen. Jezelf benaderen op een liefdevolle en niet-oordelende manier. Zodat je beter leert voelen en meer mogelijkheden ziet dan belemmeringen. Contact maken met het huidige moment. Mindfulness betekent jezelf in het hier-en-nu op een bewuste, open, vriendelijke, manier aandacht geven, vrij van veroordelingen en zonder dat je opgaat in gedachten.

Door Mindfulness toe te passen schenk je meer aandacht aan wat zich op het moment zelf afspeelt dan aan het onveranderlijke verleden of aan mogelijke toekomstige (ramp)scenario's.

Je besef je dat pijn slechts van tijdelijke duur is en houdt daarnaast voldoende aandacht voor andere gebeurtenissen die op dat moment plaatsvinden.

Bij mindfulness gaat het er niet om pijnlijke gedachten uit de weg te gaan, maar juist om 'ja' te zeggen tegen alles dat je ervaart, waardoor je voluit in het leven kunt staan.


Je mag best denken aan andere momenten of dagdromen, zolang dat maar niet een poging is om de realiteit te vermijden of problemen verergert.

Tijdens coaching focussen we ons met mindfulness vooral op de omgang met problematische gedachten en gevoe­lens. Mindfulness wordt hierbij ingezet als een vaardigheid in het beter omgaan met gedachten.

Door meer aandacht te schenken aan wat er daadwerkelijk in het moment gebeurt dan aandacht te hebben voor ver­onderstelde gebeurtenissen, vermindert zowel pijn als lijden.



😊Positieve psychologie en oplossingsgerichte therapie.

Obstakels transformeren, kijken naar wat er wel mogelijk is. Uitgaan van wat er al goed is. In plaats van tekortkomingen, vanuit kracht een gewenste situatie creëren. Waarbij je jouw eigen mogelijkheden realiseert en je op een gezonde manier kan omgaan met de normale stress van het leven. Zodat je moeilijkheden, uitdagingen en problemen niet groter worden dan ze zijn. Daarbij leer je inzien dat ook niet elk probleem perse opgelost hoeft te worden om verder te komen of om een gewenste situatie te creëren.


💪Cognitieve Gedragstherapie

Gedragstherapie is een vorm van een vorm van psychotherapie die gedragsverande­ring als aangrijpingspunt neemt. Je leert om anders tegen moeilijkheden en lastige situaties aan te kijken en hier beter mee om te gaan. Deze vorm van therapie wijst erop dat je jouw gedachten niet zomaar kunt veranderen. Je kunt deze niet zomaar uitgummen en herschrijven. Mentale gezondheid is veel meer een zaak van eigen gedachten, emoties en gedrag han­teren.

👄Voice Dialogue

Innerlijke dialogen: in gesprek met je verschillende 'ikken'. In dialoog gaan met je innerlijke stemmen om dichterbij je diepere behoeften en verlangens te komen en duidelijk te krijgen wat je hierbij in de weg staat. Zo leer je jouw Inner Bitch, of bende bitches, beter kennen en begrijpen en krijg je meer inzicht in de functie en de disfuntie van haar bestaan. Hiermee ontwikkel je zelfkennis, zelfinzicht en zelfbegrip.

Als je bijvoorbeeld minder aan jezelf wil twijfelen, meer voor jezelf wil opkomen, minder rekening wil houden met wat anderen mogelijk van je vinden, dan kun je met Voice Dialogue ontdekken welke ‘ikken’ je hierin belemmeren, hoe dit precies gebeurd en hoe je zelf de regie neemt over al deze 'ikken'.


NLP | Neuro Linguïstisch Programmeren

Je innerlijke communicatie - de manier waarop je tegen jezelf spreekt - verbeteren. Leren hoe je moeilijkheden kunt omdenken naar doelen, en hoe je van zelftwijfel naar zelfvertrouwen komt. Je leert hoe jij jezelf en de wereld om je heen waarneemt en hoe je hier vervolgens op reageert. 

We maken inzichtelijk hoe jij informatie precies verwerkt en ordent, en welke betekenis je hieraan geeft.

NLP staat voor:


Neuro - Je zenuwstelsel verwerkt ervaringen via jouw 5 zintuigen:

• Gezichtsvermogen
• Gehoor
• Tastzin
• Reukzin
• Smaakzin

Linguïstisch - Innerlijke voorstellingen die je maakt door:

• Beelden (visueel)
• Geluiden (auditief)
• Gevoelens (kinsthetisch)
• Geuren (olfactoir)
• Smaken (gustatoir)
• Taal (auditief digitaal)

Programmeren -
Het bewust veranderen van onbewuste patronen om gewenste uitkomsten te bereiken.


Innerlijk Kind Werk
(Inner Child Healing)


We dragen allemaal een innerlijk kind binnenin ons, dat je hele leven bij je blijft en jou onthoudt aan pijnlijke ervaringen die jij je niet meer bewust herinnert.

Als jouw innerlijke kind gekwetst is, dan hangt dit meestal nauw samen met emotionele pijn en de angsten, verslavingen of strategieën die je hebt ontwikkelt om deze pijn te vermijden.

Door Inner Child Healing leer je om met je eigen gekwetste innerlijke kind in contact te komen en deze de liefdevolle aandacht te geven die het nodig heeft.

Door je eigen innerlijke kinderlijke stukken beter te leren kennen en begrijpen, wordt je bewuster en kun je jouw levensvreugde beter tot uiting brengen.

Alle voordelen op een rijtje. Wat coaching je oplevert:

👉 Minder last van ongemakkelijke of ongewenste gevoelens;

👉 Een einde aan dominerende zelfkritiek, minder hard en streng zijn voor jezelf;


👉 Minder stress, angst, piekeren of spanning;

👉 Controle drang kunnen loslaten;

👉 Meer jezelf kunnen zijn (in vriendschappen en relaties, op de werkvloer);

👉 Meer zelfvertrouwen, een verbeterde eigenwaarde;

👉 Beter opgewassen zijn tegen kritiek en assertiever zijn;

👉 Meer zelfliefde en zelfcompassie; je beter kunnen openstellen;

👉 Minder zelftwijfel en minder behoefte aan vergelijking;

👉 Je gelijkwaardig voelen aan een ander;

👉 Minder afhankelijk van de bevestiging van een ander;

👉 Meer ontspanning, plezier en geluk ervaren.


Acceptance & Commitment therapie/coaching wordt ingezet voor het:

  • Verminderen van angsten en depressie.

  • Verminderen van burn-outs en stress.


  • Verminderen van obsessief-compulsieve stoornissen.

  • Verminderen van sociale fobieën.

  • Het verwerken van moeilijke ervaringen.

  • Verminderen van borderline-persoonlijkheidsstoornissen.

  • Het verminderen van middelenmisbruik/verslaving.

Zelfacceptatie, zelfvertrouwen, zelfliefde quote Chantal Biersma

Genoeg redenen om een gratis kennismaking te plannen lijkt me!

Mocht je actief willen werken aan een betere omgang met bepaalde moeilijkheden en het vergroten van (zelf)acceptatie, dan is mijn coaching voor jou.

Tijdens een vrijblijvende kennismaking ontvang je een luisterend oor, waardevolle inzichten, een eerste advies en een krachtige oefening. Mag je daarna zelf bepalen of je coaching door mij wenselijk vind. Meer over 1-1 coaching vind je
hier.

Ik kijk er naar uit om je te spreken en ondersteunen!

Gratis sessie plannen

Veel liefs,

Chantal Biersma

Acceptance & Commitment therapeut | Mindful Self Compassion Coach | NLP Practitioner

Sharing is caring!


Jezelf leren accepteren!


  • Maak van de innerlijke criticus in je hoofd een liefdevolle coach.

  • Werk aan een positiever zelfbeeld en zelfvertrouwen.

  • Reken af met dominerende onzekerheid en zelftwijfel.

Chantal Biersma

Hi, mijn naam is Chantal. Ik help je bij het verminderen van innerlijke onrust, het ontwikkelen van zelf-acceptatie, beindigen van zelfkritiek en het vergroten van zelfvertrouwen. Ik beschouw mezelf als een succesvol zelfacceptatie strijder en begeleider, open-minded, liefdevol confronterend, zacht met pit, spiritueel op z'n down-to-earths en gevoelig, maar bovendien: iemand met imperfecties, net als jij. Ik houd het graag to the point, toegankelijk en luchtig.  Waarbij ook humor een belangrijke rol inneemt, want persoonlijke ontwikkeling hoeft helemaal niet zo zwaar of ingewikkeld te zijn!

  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
Download Doe-boek!
Share by: