Geobsedeerd door uiterlijke 'imperfecties'? Doe dit!
Chantal Biersma
Overmatige focus op je uiterlijk herkennen en begrijpen.
Dingen die je kunt doen om je spiegelbeeld op een gezondere manier te bekijken.
In deze post heb ik het over Body Dysmorphic Disorder (BDD) - Ook wel ingebeelde lelijkheid. Veel vrouwen voelen zich ontevreden over hun uiterlijk, en veel vrouwen hebben een negatief lichaamsbeeld. Maar bij BDD gaat het om het om obsessief bezig zijn met het uiterlijk en extreem vasthouden aan (nutteloze) gedachten hierover, welke onopgemerkt voor serieuze (sociale) problemen kunnen zorgen. Focus jij je voornamelijk op uiterlijke 'imperfecties' en houden de negatieve gedachten over je lichaam jou in de greep? Misschien stoor jij je er helemaal kapot aan dat je een grote neus hebt, dat je dijen gevuld zijn met cellulitis, dat je haar dun is, dat je rimpels rondom je ogen krijgt, of dat je huid niet zo strak is als dat jij wil. De kans is groot dat jij je aandacht hier zo op richt, dat je de ernst van je 'onvolmaaktheden' onopgemerkt uitvergroot. In je hoofd zie je deze 'imperfecties' dan als erger dan dat ze daadwerkelijk zijn. Je denkt dan dat je er heel anders (lelijker) uitziet dan hoe je er werkelijk uitziet en gelooft dat er iets 'mis' is aan je looks. Hierdoor kun je stevig gaan piekeren, wat zorgt voor spanning en onrust.. Een mentale staat van zijn die weinig goeds brengt.
Herken jij onderstaand gedrag bij jezelf?
Continue in de spiegel kijken, inclusief spiegels die vergroten.
Je uiterlijk vaak checken in bijvoorbeeld winkel ruiten.
Checken van bepaalde lichaamsdelen door deze vaak aan te raken (knijpen in je huid of vetrolletjes) of door deze meerdere malen per dag mentaal te scannen.
Selfies of video-opnames van jezelf maken om je uiterlijk of lichaam te checken.
Lichaamsdelen meten, bijvoorbeeld met een meetlint.
Vergelijkingen maken met anderen, of jezelf vergelijken met oude foto's.
Familieleden, vriendjes, vrienden of andere personen herhaaldelijk vragen om bevestiging van je uiterlijk, ofwel om jezelf gerust te stellen dat je uiterlijk in orde is, of om te bevestigen dat er een echt 'een probleem' is door anderen van jouw 'onvolkomenheid' te overtuigen.
Als je deze gedragingen bij jezelf herkent, dan is er een kans aanwezig dat er sprake van BDD kan zijn.
Wat je aandacht geeft, groeit.
Hoe meer jij je bezig houdt met bovenstaande gedragingen, hoe meer je de ergernis aan uiterlijke 'imperfecties' juist in stand houdt, en hoe groter de kans dat je een negatieve lichaamsbeeld vergroot. Tijd dus om ermee op te houden!
BDD gedachten kunnen namelijk onopgemerkt een zeer negatief effecten hebben op je dagelijks functioneren en het plezier in het leven. Wellicht neemt de focus op je uiterlijk zo veel tijd, energie en geld in beslag dat je hierdoor veel minder kunt genieten van de dingen die er daadwerkelijk toedoen. Of misschien voel je zelfs angst of gevoelens van zelfafwijzing en ga je bepaalde dingen die je eigenlijk heel graag zou willen doen uit de weg.
De eerste stap is om te onderzoeken welke overtuigingen en aannames jij over je uiterlijk ontwikkeld hebt.Iedereen kan wel eens denken "mijn neus is te groot", maar als je ook nog de overtuiging hebt "Als ik er niet perfect uitzie, dan zullen anderen me afwijzen', dan kun je hier veel leed en stress van ondervinden. Goed dus om je bewust te worden van wat er bij jou precies speelt.
Check bij jezelf of je onderstaande gedachtenherkentdie verband kunnen houden met Bodydismorphya:
"Als mensen de echte, pure versie van mij zien, dan zullen ze me niet goed genoeg vinden en afwijzen."
"Als ik me stoor aan mijn 'imperfecties, dan zullen anderen dit ook doen."
“Als ik er perfect uitzie, dan zullen anderen mij accepteren.”
“Als ik ik iets aan mijn uiterlijk verander, dan zal ik gelukkig zijn.”
"Als ik er opvallend minder mooi uit zie, dan zullen mensen mij belachelijk maken."
"Als ik er niet perfect uitzie, dan zie ik er vreselijk uit."
“Als ik lelijk ben, heb ik geen waarde.”
“Als ik er aantrekkelijk uitzie, zal ik succesvol zijn in het leven.”
Als je dit herkent, neem dan even de tijd om na te denken over verschillende uiterlijke overtuigingen of richtlijnen die jij hebt. Waar moet jij van jezelf aan voldoen?Om je hierbij te helpen: bedenk wat je van je uiterlijk verwacht, aan welke standaard denk je te moeten voldoen, en wat denk je dat er zal gebeuren als je hier niet aan voldoet.
Hoe kunnen jouw huidige overtuigingen worden teruggekoppeld aan je ervaringen uit het verleden denk je?Ga bij jezelf ten rade waarom je deze gedachten waarschijnlijk hebt. Wanneer zijn deze overtuigingen ontstaan denk je? Misschien ben je vroeger gepest of geplaagd vanwege acne en heb je hierdoor de overtuiging ontwikkeld: "Als mensen de echte ik zien, zal ik worden afgewezen”. Deze veronderstelling, gebaseerd op een ervaring in het verleden zou nog steeds invloed kunnen hebben in je volwassen jaren.
Denk er ook na over wat jij denkt dat andere mensen mooi achten of verwachten als het gaat om jouw uiterlijk. Wordt je bewust van hoeveel invloed de invullingen die jij hieraan geeft heeft op jouw gedrag. Kleed jij je bijvoorbeeld zoals je denkt dat een ander dit mooi vind?
Gun het jezelf om hiervan bewust te worden en deze dingen op te schrijven.
Triggers
Je hebt nu nagedacht over je overtuigingen en waar deze vandaan kunnen komen, maar het kan ook zijn dat recentere gebeurtenissen jouw onderliggende zorgen over je uiterlijk veroorzaken of verergeren: triggers.
Deze triggers kunnen ervoor zorgen dat je negatieve lichaamsbeeld 'aangewakkerd' wordt waardoor je bepaalde 'imperfecties' opeens als een groter probleem beschouwd. Meestal zijn deze triggers gekoppeld aan jouw eigen overtuigingen, triggers zullen de overtuigingen die jij hebt over jezelf ondersteunen of bedreigen.
Voorbeeld: “Door mijn haakneus ben ik minder mooi dan gemiddeld, anderen zullen op me afknappen”, dan zou de trigger die deze overthuiging dreigt te ondersteunen kunnen zijn: een situatie waarin je in het middelpunt van de belangstelling staat (bijvoorbeeld een date, verjaardag, een feest of of meeting op je werk). Je systeem zal zo'n situatie het liefst willen vermijden. Je bent nog helemaal niet afgewezen op je uiterlijk 'imperfectie', maar de kans dat dit gebeurt acht je groot en de gevoelens en emoties die hiermee gepaard gaan doemen al op voordat de situatie plaatsvind. Ik noem dit ook wel 'preventief balen'. Nutteloos. En vreselijk zonde, want hierdoor loop je waarschijnlijk waardevolle situaties mis die je heel veel plezier of bepaalde kansen kunnen opleveren.
Ook kan het zijn dat een bepaalde confronterende of bedreigende situatie jouw onzekerheid of ontevredenheid over je uiterlijk triggered, waardoor je het moeilijk vind om de aandacht hiervan los te laten.
Veelvoorkomende voorbeelden van BDD-triggers zijn:
• Directe negatieve opmerkingen van anderen (bijv. 'je haar zit raar')
• Indirecte opmerkingen ("goh, je ziet er anders uit vandaag", of de cosmetisch arts die zegt "wil je de rimpels op je voorhoofd ook laten botoxen?")
• Waargenomen of daadwerkelijke afwijzing door anderen (bijv een relatiebreuk)
• Situaties waarin je uiterlijk door anderen kan worden beoordeeld (bijv
een date, mensen voor het eerst ontmoeten, een sollicitatiegesprek)
• Situaties waarin de aandacht van anderen op jou gericht zijn (bijv een
toespraak, op een foto staan)
• Blootstelling aan aantrekkelijke mensen (bijv. in tijdschriften, op tv of persoonlijk)
• Een onflatteuze foto of afbeelding van jezelf zien.
• Een kleine verandering in je uiterlijk opmerken (bijv. grijze haar, slappe huid, rimpels, hangende oogleden)
Neem de tijd om eventuele triggers op te schrijven die je recentelijk hebt ervaren en die mogelijk een rol spelen in jouw verhoogde bezorgdheid over je uiterlijk. Heb je last van stressvolle situaties die jouw ingebeelde lelijkheid verergeren? Schrijf ze op.
Welke dingen zeg je allemaal tegen jezelf in bepaalde situaties de triggeren?
Wat kost jou dit? Wat geef je allemaal op in je leven? Je kunt namelijk pas iets veranderen, en dus verbeteren, op het moment dat je bewust wordt van jouw binnenwereld.
Noteer ook hoeveel tijd je besteed aan het nadenken over je uiterlijk en waar je allemaal op let. En bedenk: wat voor andere, meer waardevolle dingen zou ik in die kostbare tijd kunnen doen?
Als je ondersteuning kunt gebruiken om jouw gedachten en gedrag beter te begrijpen, patronen te doorbreken en actief aan zelfacceptatie te werken: ik ben er graag voor je tijdens1-1 coaching.
Ik ken de weg van negatieve zelfkritiek, onzekerheid en zelftwijfel naar onvoorwaardelijke zelfacceptatie en bied je graag de waardevolle inzichten die je nodig hebt om jezelf te waarderen zoals je bent.
Je kunthiergratis en vrijblijvend een kennismakingsessie plannen, waarin je een luisterend oor en een advies ontvangt.
Zelfacceptatie strijder en begeleider.Heeft haar BDD, eetproblemen en sportverslaving overwonnen, haar lekkende borstimplantaten laten verwijderen, is volledig gestopt met onnatuurlijke uiterlijke verfraaiing en gaat nu tevreden met rimpeltjes en een cupje AA door het leven. Haar nieuwe motto is:Puur jezelf ben je goed genoeg!
Maak van de innerlijke criticus in je hoofd een liefdevolle coach.
Werk aan een positiever zelfbeeld en zelfvertrouwen.
Reken af met dominerende onzekerheid en zelftwijfel.
Chantal Biersma
Hi, mijn naam is Chantal. Ik help je bij het verminderen van innerlijke onrust, het ontwikkelen van zelf-acceptatie, beindigen van zelfkritiek en het vergroten van zelfvertrouwen. Ik beschouw mezelf als een succesvol zelfacceptatie strijder en begeleider, open-minded, liefdevol confronterend, zacht met pit, spiritueel op z'n down-to-earths en gevoelig, maar bovendien: iemand met imperfecties, net als jij. Ik houd het graag to the point, toegankelijk en luchtig. Waarbij ook humor een belangrijke rol inneemt, want persoonlijke ontwikkeling hoeft helemaal niet zo zwaar of ingewikkeld te zijn!
Onzekerheid verbergen uit angst voor afwijzing. Jaloezie voorkomen door je gevoelens en emoties beter te begrijpen. De focus op je uiterlijk verleggen naar je innerlijk en mooie persoonlijke eigenschappen versterken in plaats van je ontevreden en onzeker te voelen over je lichaam. Lichaamsacceptatie vergroten doe je door zelfwaardering. Minder onzeker worden en aan jezelf twijfelen gebeurt wanneer je werkt aan een puur zelfvertrouwen. Gedragstherapie volgen voor het verminderen van zelfkritiek en zelftwijfel. Minder onzeker zijn over je lichaam kun je leren met de juiste tips en oefeningen. Stralen van zelfvertrouwen door zelfacceptatie. Onzeker zijn over jezelf en je kwaliteiten door te geloven dat je niet goed genoeg bent. Zelfverzekerd worden doe je door je eigenwaarde en zelfvertrouwen te vergroten. Jezelf accepteren gebeurd wanneer je eigenwaarde groeit. Minder onzeker zijn over jezelf bij een man door zelfacceptatie te ontwikkelen. De juiste therapeut of coach om samen aan innerlijke onrust, ontevredenheid, onzekerheid, zelfkritiek en zelftwijfel te werken. Gelukkig zijn met jezelf zoals je bent en je lichaam zoals het is door jezelf te leren waarderen. Intimiteit ontwikkelen door de schaamte en onzekerheid tussen de lakens te overwinnen.
Chantal verzorgt workshops en lezingen op het gebied van zelfbeeld, zelfkritiek, zelfcompassie en zelfacceptatie. Ze spreekt over de kracht van positive self-talk voor het creëren van innerlijke vrede en rust.
Disclaimer: ik bied hulp, ondersteuning en begeleiding als coach bij het ontwikkelen van zelfacceptatie. Mijn diensten en teksten mogen nooit als vervanging voor psychische hulp worden beschouwd. Bij complexe problematiek is het raadzaam contact op te nemen met een geregistreerd arts, psycholoog of psychiater via de huisarts.