Neem contact op

+31 642 729 760
hello@chantalbiersma.com

Moeite om nee te zeggen?

Chantal Biersma

Ja zeggen terwijl je nee bedoelt..

Stoppen met people-pleasing, hoe doe je dit?

Wil je anderen niet teleurstellen, zit je agenda overvol omdat je het liefst alles voor iedereen doet? Wil je het liefst iedereen te vriend houden en loop je jezelf regelmatig voorbij? Zeg je wat de ander wil horen zodat je zelf niet onaardig gevonden wordt? Niet egoïstisch over willen komen... Herkenbaar?


Dan heb je waarschijnlijk, een pleasende innerlijke criticus die het liefst conflicten wil vermijden. Deze kritische 'ik' in jou draait wellicht flink wat overuren.. 

Moeite met 'nee' zeggen, je grenzen niet kunnen aangeven, en zo hard je best doen om jezelf te bewijzen kan erg uitputtend zijn! En toch doen we het onszelf aan.

Wat zit hier nou eigenlijk achter? Deze innerlijke kritische stem wil hoogst waarschijnlijk voorkomen dat jij je afgewezen voelt. Het wil je beschermen. Het kan zijn dat je een (kritische) ouder hebt gehad, die je graag tevreden wilde stellen. Of dat je merkte dat je positieve aandacht kreeg als je deed wat anderen wilden. Misschien was je onbewust bang verlaten te worden als je nee zou zeggen.

Pleasen kan een manier zijn om te krijgen wat je wilt: betere relaties, aandacht, bevestiging, gevoel van waarde of liefde. Meestal komt de drang naar pleasen voort uit onvoldoende zelfwaardering en zelfvertrouwen. Als je jezelf meer zou waarderen, zou je jouw tijd, behoeften, en wensen ook meer waarderen. Met meer zelfwaardering vind je jouw eigen mening net zo belangrijk als die van de ander en zou je hiervoor op durven komen. Met meer zelfvertrouwen ben je minder bang om niet aardig gevonden te worden en raakt de mening van een ander je minder. Je zou sterker hechten aan je eigen mening en inzien dat je het nou eenmaal niet iedereen naar de zin kunt maken.

Wist je dat pleasegedrag de oorzaak kan zijn van veel twijfelen, uitstellen of verslavingen?

Wil jij beter leren omgaan met je innerlijke criticus 'de pleaser'? Tijdens de cursus -
Eerste hulp bij zelfkritiek - leer je de pleaser in jezelf op te sporen, te begrijpen andere taken te geven: zelfcompassie en zelfliefde.

Voor meer informatie over Eerste hulp bij zelfkritiek, bekijk pagina


Eerste hulp bij Zelfkritiek

Sharing is caring!


Jezelf leren accepteren!


  • Maak van de innerlijke criticus in je hoofd een liefdevolle coach.

  • Werk aan een positiever zelfbeeld en zelfvertrouwen.

  • Reken af met dominerende onzekerheid en zelftwijfel.

Chantal Biersma

Hi, mijn naam is Chantal. Ik help je bij het verminderen van innerlijke onrust, het ontwikkelen van zelf-acceptatie, beindigen van zelfkritiek en het vergroten van zelfvertrouwen. Ik beschouw mezelf als een succesvol zelfacceptatie strijder en begeleider, open-minded, liefdevol confronterend, zacht met pit, spiritueel op z'n down-to-earths en gevoelig, maar bovendien: iemand met imperfecties, net als jij. Ik houd het graag to the point, toegankelijk en luchtig.  Waarbij ook humor een belangrijke rol inneemt, want persoonlijke ontwikkeling hoeft helemaal niet zo zwaar of ingewikkeld te zijn!

  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
Download Doe-boek!
Share by: