Neem contact op

+31 642 729 760
hello@chantalbiersma.com

Natuurlijk mooier? Doe dit (niet)!

Chantal Biersma

Een perfect uiterlijk bestaat niet.

De afgelopen jaren is de toename cosmetische en plastisch chirurgische ingrepen weer flink gestegen. Niet alleen onder 30 en 40+ers, maar ook bij tieners en 20+ers. Iets om ons zorgen over te maken? Ja, ik denk het wel.

Tegenwoordig lijkt het steeds meer om de buitenkant en het uiterlijk te draaien. We leven in een tijdperk waarin we dag in dag uit worden we geconfronteerd met plaatjes van ‘perfecte’ mensen, die moeiteloos strak in hun vel lijken te zitten, de meest witte tanden hebben met lippen als Jolie,
'beeld'schoon zijn (en ook nog eens non-stop leuke dingen doen en hypergelukkig lijken te zijn). Veel vrouwen voelen de druk om ook aan dit perfecte plaatje te voldoen. We denken niet meer mee te tellen met een klein beetje vet, kraaienpoten, een beetje frons, haakneus of een rustig sociaal leven.. Want dit is niet zo hip.

Maar wat als je afwijkt van dit 'perfecte' plaatje en het streven ernaar je uitput?


Steeds meer vrouwen raken gefrustreerd over hun uiterlijke imperfecties en worden zo onzeker dat dit in sommige gevallen leidt tot enorme stress, een burn-out of zelfs depressie. Steeds meer jonge vrouwen voelen zelfs zo veel angst voor het krijgen van een rimpeltje dat ze er al botox in laten spuiten nog vóórdat die eerste rimpel uberhaupt zichtbaar is. Vrouwen die alsmaar in de spiegel kijken en zichzelf de vraag stellen: 'wat kan er mooier?' en zich continue zorgen maken over hun uiterlijk, kunnen hier onbewust flink spanning van ondervinden. Tijd dus om een einde te maken aan chronische uiterlijke ontevredenheid en serieus aandacht te besteden aan wat er precies speelt!

Waar komt dit nou vandaan, die uiterlijke fixatie? 

Instagram, Facebook, TikTok, Snapchat. Social media speelt een steeds grotere rol in ons leven. We besteden steeds meer tijd aan het scrollen door andermans 'perfecte' feed. 52% van de jongeren geeft aan minimaal drie uren per dag aan social media te besteden. Volwassen zijn er gemiddeld 2 uur per dag te vinden. Dit gaat om gemiddeld 14 tot 21 uren kostbare tijd per week! (Moet je bedenken hoe je al die tijd anders kan besteden) Ik wil niet zeggen dat social media per definitie slecht is en ongelukkig maakt, maar het kan wel een laag zelfbeeld versterken bij vrouwen die al niet zo lekker in hun vel zitten.

Deze zijn namelijk eerder geneigd om zichzelf te vergelijken met andermans perfecte plaatjes. Zodat ze zich vervolgens nog minderwaardiger voelen en onzekerheid juist in stand wordt gehouden. Het zelfvertrouwen raakt dan al snel uit zicht. Maar wat die lieve onzekere vrouwen vaak niet beseffen is dat ze zichzelf vergelijken met plaatjes die meestal geen eerlijke afspiegeling geven van de realiteit. Het lijkt er allemaal vaak op alsof het anderen moeiteloos afgaat te voldoen aan een ideaalbeeld. Maar we zien niet andermans innerlijke struggle, we zien niet die vervelende kindertijd die de drang naar uiterlijke aandacht aan heeft gesticht, alle filters die worden gebruikt, hoeveel dagelijkse moeite en energie er in die perfecte plaatjes wordt gestoken en hoeveel TIJD dit kost. Dit geeft dus een verkeerd beeld. En dus een ongezonde vergelijking.


Heil zoeken bij de cosmetisch of plastisch chirurg.

Wie haar ideaalbeeld niet waar kan maken door gebruik van anti-aging middeltjes of stevig sporten, kan altijd nog terecht bij de plastische chirurg. Net als dat er steeds meer BN'ers op tv zichtbaar zijn die duidelijk een cosmetische ingreep hebben ondergaan. Hierdoor lijkt het steeds normaler om aan je uiterlijk te laten sleutelen, botox en fillers te gebruiken. Veel ‘gewone’ Hollandse dames vergelijken zichzelf hiermee, en volgen. Zij kiezen ook voor een behandeling, maar dan wel het liefst zo ‘natuurlijk’ mogelijk! ;)

Wat is ons beeld eigenlijk nog van ‘natuurlijk’?

Volgens mij wordt dit steeds minder realistisch. Is het natuurlijk om er zo lang mogelijk jong uit te zien? Is het natuurlijk om op 50-jarige leeftijd met een kop als van een zestien jarige rond te lopen? Is het natuurlijk om een dunne bovenlip volledig op te laten spuiten? Of zijn we echt te ver aan het doorslaan? Het is natuurlijk dat je ouder wordt en je uiterlijk veranderd, het is natuurlijk dat je gezicht niet 100% symmetrisch is, dat je buik er anders uit ziet na een bevalling. Het is natuurlijk dat we niet perfect zijn. Ik begrijp het wel dat wij vrouwen er massaal aan mee doen, omdat we niet 'buiten de boot willen vallen'. Ook ik heb er aan mee gedaan. Maar over alle overmatige fixatie op het uiterlijk en een verandering aanbrengen vanuit een gebrek aan eigenwaarde of een negatief lichaamsbeeld kan ik een ding zeggen: het is natuurlijk ongezond.


Waarom is dit natuurlijk ongezond?

Omdat het bij deze groep een gezond en positief zelfbeeld, innerlijke tevredenheid en plezier in de weg staat. Zonde! Onze tijd hier op aarde is bedoeld om in vrede te zijn met onszelf (en anderen), en deze vrede komt niet uit een spuit. Deze vrede komt door mooi te zijn van binnenuit, door het ontwikkelen van acceptatie, en dit begint bij jezelf. Door de focus op uiterlijke imperfecties te verleggen naar wat er binnenin speelt, en hier naar oplossingen te zoeken, dan zal je ontdekken dat de drang en stress om aan het perfecte plaatje te willen voldoen wegvalt. Als je beter leert omgaan met ongewenste gevoelens, je bewust wordt van wat er in de diepte eigenlijk bij jou speelt, dan kun je jezelf voor de rest van je leven verlossen van de angst voor uiterlijke imperfecties. En dit geeft een hele hoop innerlijke rust en dus vrede!


Jouw tijd hier is te kostbaar om je zorgen te maken over je uiterlijk en perfect te willen zijn.


Als je net zo veel tijd, energie en geld zouden besteden aan het ontwikkelen van je schoonheid van binnenuit als dat je besteed aan uiterlijke ergernis, dan zal je leven en de wereld een stuk mooier zijn.

Meldt je aan voor de cursus Mooi Genoeg, plan een gratis kennismaking voor coaching in Zelfacceptatie of neem deel aan het Inner Balance Retreat!

Sharing is caring!


Jezelf leren accepteren!


  • Maak van de innerlijke criticus in je hoofd een liefdevolle coach.

  • Werk aan een positiever zelfbeeld en zelfvertrouwen.

  • Reken af met dominerende onzekerheid en zelftwijfel.

Chantal Biersma

Hi, mijn naam is Chantal. Ik help je bij het verminderen van innerlijke onrust, het ontwikkelen van zelf-acceptatie, beindigen van zelfkritiek en het vergroten van zelfvertrouwen. Ik beschouw mezelf als een succesvol zelfacceptatie strijder en begeleider, open-minded, liefdevol confronterend, zacht met pit, spiritueel op z'n down-to-earths en gevoelig, maar bovendien: iemand met imperfecties, net als jij. Ik houd het graag to the point, toegankelijk en luchtig.  Waarbij ook humor een belangrijke rol inneemt, want persoonlijke ontwikkeling hoeft helemaal niet zo zwaar of ingewikkeld te zijn!

  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
Download Doe-boek!
Share by: