Hoe ontwikkel ik zelfacceptatie?
Een waardevolle vraag om aan jezelf te stellen!
Als jij vaak negatieve kritiek op jezelf levert, jezelf continu veroordeeld of afwijst, weinig zelfvertrouwen ervaart, je minderwaardig of overbodig voelt en jaloers of zelfs afgunstig naar anderen bent, dan betekent dit meestal dat je een gebrek aan zelfacceptatie kent. Dit kan (stress en spanning door) onzekerheid, ontevredenheid, schaamte en zelftwijfel met zich mee brengen.
Je houdt je dan waarschijnlijk bezig met vragen als:
- Waarom heb ik zo weinig zelfliefde?
- Hoe vergroot ik mijn zelfvertrouwen?
- Hoe krijg ik meer eigenwaarde?
- Hoe verbeter ik mijn zelfbeeld?
- Hoe stop ik met twijfelen aan mezelf?
- Hoe durf ik meer mezelf te zijn (in relaties)?
- Wat kan ik doen tegen schaamte?
- Hoe word ik minder onzeker?
- Hoe word ik zelfverzekerd en hoe overwin ik angst?
- Waarom voel ik me ongelukkig?
Het juiste antwoord zou kunnen zijn: ZELFACCEPTATIE!
Een gezonde dosis zelfacceptatie is de basis voor een gelukkig, tevreden en plezierig leven. Zelfacceptatie vermindert onzekerheid en vergroot je zelfvertrouwen, zelfliefde, innerlijke rust, vrijheid en zelfcompassie.
Wat is zelfacceptatie?
Volgens het woordenboek: "Zelfacceptatie: met jezelf op een vriendschappelijke basis door het leven gaan."
Wat ik er als therapeut en coach aan toe wil voegen is: Het vermogen om jezelf te omarmen, onvoorwaardelijk te waarderen, jezelf te eren en respecteren voor wie jij bent. Nu. Hier. In het huidige moment. Jezelf met een open blik en zonder oordeel kunnen benaderen, je open kunnen stellen voor zowel prettige als lastige gevoelens en emoties. Zelfacceptatie gaat om jezelf kunnen aanvaarden zoals je bent met wat er nu aanwezig is.
"Als je moed hebt om jezelf te accepteren en meer van jezelf te durven laten zien, dan ga je voluit leven."
Als we onszelf accepteren,
omarmen we elk deel van onszelf, en niet alleen de 'positieve' dingen, maar
ook de minder positieve dingen. Zelfacceptatie is
onvoorwaardelijk - je kunt 'imperfecties' (h)erkennen, en jezelf nog steeds volledig accepteren. Zelfacceptatie gaat dus volgens mij om jezelf de toestemming te geven om tevreden te zijn wie je bent.
En dit betekent ook je lichaam kunnen accepteren zoals het nu is.
En dan bedoel ik niet dat je je cellulitis, kenkels (kuiten die overlopen in enkels, ik heb ze!) rimpels, kromme neus, of blubberbuik maar mooi moet gaan vinden of ervan moet gaan leren houden. Of dat lichaamsacceptatie een vrijbrief is voor een ongezond dieet of het
stoppen met uiterlijke verzorging. Of dat zelfverbetering niet goed is en dat je van iedere verantwoordelijkheid richting jezelf en anderen ontslagen bent.
Nee. Hiermee bedoel ik het ontwikkelen van
een realistische kijk op jezelf en je lijf, en het ontwikkelen van een gezond zelfbeeld en lichaamsbeeld waarin je meer focus legt op alle dingen die goed en mooi aan je zijn, en dat je je
uiterlijk en lichaam waardeert ondanks haar 'imperfecties'.
De voordelen van het ontwikkelen van zelfacceptatie
Als jij
jezelf waardeert en accepteert, als je
houdt
van jezelf zoals je bent, dan durf je volledig jezelf te zijn, dan voel je je
gelijkwaardig
en ben je niet meer zo bezig met de angst voor je 'imperfecties' of 'tekortkomingen', waardoor je meer dingen durft en
minder vatbaar bent voor kritiek.
Daarbij zul je beter in staat zijn om van anderen te kunnen houden, en neem je
andermans liefde
ook sneller aan. En ook wordt het voor anderen makkelijker om jou lief te hebben zoals je bent. Hiermee haal je
meer voldoening
uit relaties en vriendschappen. Dit is beter voor je stemming en algehele welzijn.
De voordelen op een rijtje. Wat zelfacceptatie je oplevert:
👉 Meer jezelf kunnen zijn (in vriendschappen en relaties, op de werkvloer);
👉 Een einde aan negatieve zelfkritiek, minder hard en streng zijn voor jezelf;
👉 Meer zelfvertrouwen, een verbeterde eigenwaarde;
👉 Je gelijkwaardig voelen aan een ander;
👉 Minder stress, angst, piekeren of spanning;
👉 Minder last van ongemakkelijke of ongewenste gevoelens;
👉 Beter opgewassen zijn tegen kritiek en assertiever zijn;
👉 Meer zelfliefde en zelfcompassie; je beter kunnen openstellen;
👉 Minder zelftwijfel en minder behoefte aan vergelijking;
👉 Minder afhankelijk van de bevestiging van een ander;
👉 Controle drang loslaten;
👉 Meer ontspanning, plezier en geluk ervaren.
Genoeg redenen om aan zelfacceptatie te ontwikkelen lijkt me!
Waarom zelfacceptatie voor velen zo moeilijk lijkt.
“Acceptatie buiten jezelf zoeken: Als de ander mij maar oké vind.”
Vaak zoeken we de bevestiging dat we goed genoeg zijn buiten onszelf. En dit is niet zo gek. We zijn emotionele wezens die maar al te graag
ergens bij willen horen en (sociaal) geaccepteerd willen worden door een ander. We zijn allemaal bang om afgewezen te worden vanwege onze minder leuke kanten.
Een van de ergste pijn die we kennen als mens is namelijk: afwijzing.
We zien dit als een gevaar. Op het moment dat we ergens buiten lijken te vallen, doen we er alles aan om de dingen en eigenschappen waar we ontevreden over zijn te verbloemen of maskeren. Hiermee denken we te voorkomen dat een ander ‘op ons afknapt’. We zijn onbewust vaak bezig met indruk willen maken. Op deze manier doen we ons vaak anders voor, zoeken we de acceptatie bij een ander en maken we een goed gevoel
afhankelijk van de bevestiging buiten onszelf.
Zelfacceptatie en opvoeding
Hoe kan het nou dat de een zo tevreden is met zichzelf, en de ander haar eigen vijand lijkt? De mate waarin jij jezelf accepteert is verbonden met de manier waarop je bent opgevoed. Als er
onvoorwaardelijk van je werd gehouden (in goede en in minder goede tijden, of je nou vrolijk en enthousiast was of onzeker en verdrietig) dan zal het makkelijker voor je zijn om zelfacceptatie te kennen. En wanneer de mate waarin je liefde ontving afhankelijk was van de mate waarin je hebt voldaan aan verwachtingen, dan is de kans groot dat je dit ook zo ervaart in je volwassen jaren.
Op het moment dat jij voornamelijk
voorwaardelijke liefde hebt gekend (het ontvangen van liefde, aandacht, complimenten als beloning voor het voldoen aan bepaalde eisen: hoge cijfers halen, volgzaam zijn, er mooi uitzien, je groot houden, etc.) dan is de kans groot dat je er moeite mee hebt om jezelf onvoorwaardelijk te waarderen en dat je afhankelijk bent van de goedkeuring van een ander. Op deze manier ben je eigenlijk onbewust bezig jezelf te bewijzen.
Wanneer je onvoldoende hebt gevoeld dat je
waardevol
was in je kindertijd, dan kan dit ervoor hebben gezorgd dat jij nu als volwassen vrouw nog steeds zo voelt. Dit kan zich uiten in please-gedrag, perfectionisme, doe-verslaving, nooit mogen falen van jezelf, etc. Iets dat ervoor kan zorgen dat jij je meer druk maakt om een ander en niet met je diepere behoeften en verlangens in contact staat. Je kunt dan vervreemd raken van wie je in de kern bent.
Als jij je hierin herkent, dan is het tijd om te werken aan zelfacceptatie!
Nu je een volwassen vrouw bent kun je ervoor kiezen om waarde aan jezelf toe te kennen en onafhankelijk te zijn van de bevestiging van anderen. Vroeger ging dit niet, toen was je afhankelijk van wat je ontving van je ouders/ opvoeders. Nu kun je het zelf: weten en voelen dat je waardevol bent, zowel op goede als op minder goede dagen.
En wat hiervoor nodig is, is dat je leert om vertrouwd te raken met al je gevoelens (dus ook die minder leuke gevoelens) en af te rekenen met negatief zelfoordeel.
We kennen allemaal die innerlijke kritische stem die ons zegt dat we 'niet goed genoeg' zijn, en die ons straft (Vooral in situaties waarin we ons moe en kwetsbaar voelen kunnen er onbehulpzame gedachten omhoog komen.) En wanneer je hier geen weerwoord op kunt geven, dan kun je het leven soms als een ware strijd of opgave ervaren.
Wanneer je die
stem binnenin jezelf leert begrijpen en ervan loskomt, dan kom je lekkerder in je vel te zitten en ervaar je meer plezier en rust in je leven.
Als je controle krijgt over de manier waarop je dagelijks met jezelf omgaat, dan ben je in staat om jezelf meer te
accepteren en vergroot je je
eigenwaarde.
Zo ga je van: 'ik ben niet goed genoeg, ik moet meer mijn best doen om goed genoeg te zijn', naar 'ik mag er zijn, ook al voel ik me onzeker, ik doe mijn best om mezelf te accepteren zoals ik nu ben.
Je self-talk verbeteren.
Gedachten zijn krachtig! Hetgeen jij herhaaldelijk tegen jezelf zegt heeft power. De woorden die dagelijks door je hoofd gaan, kunnen je helpen en motiveren of je naar beneden halen en breken. Om een positieve verandering in gang te zetten is het erg belangrijk om bewust te worden van de gesprekken in je hoofd, je interne dialoog. De zinnetjes en commentaren die alleen jij kunt horen.
Deze zinnetjes beïnvloeden namelijk of jij jezelf ergens wel of niet mooi/ goed genoeg voor vind, en hoe jij je met jezelf en andere mensen verbindt.
Zo kun je met zelfvertrouwen of met onzekerheid door het leven gaan. De manier waarop je met jezelf communiceert bepaalt jouw gevoel van geluk, eigenwaarde en je gedrag. Tijd dus om te onderzoeken wat jouw self-talk inhoudt en hoe je negatieve zelfkritiek ombuigt in een liefdevolle, motiverende innerlijke stem!
"Je self-talk bepaalt je zelfbeeld en de waarde die jij jezelf geeft."
Kun jij jezelf accepteren puur zoals je bent, hier in dit moment? Met al je leuke én minder leuke eigenschappen? Je drukdoenerij, vrolijkheid en ook met je onzekerheid, de jaloezie, de twijfel, je scheve neus of kleine borstjes?
Patronen van onbehulpzame gedachten kunnen je leven vervelend beïnvloeden. Onzekerheid, zelftwijfel, zelfoordeel, zelfkritiek, perfectionisme, zelfafwijzing, etc, zijn allemaal uitingen hiervan. Om negatieve self-talk aan te kunnen pakken en jezelf langdurig te accepteren, dien je dus eerst je gedachten op te sporen en je reactie erop te transformeren.
Het lijkt mij dat dit is wat je wil leren! Want hoe wil jij terugkijken op jouw leven?
Je wil toch niet dat je op je sterfbed realiseert hoe veel spijt je hebt van alle tijd en energie die je hebt verspilt aan zelfafwijzing? Van alle keren dat je niet volop hebt kunnen genieten van je kostbare leven, omdat jij jezelf naar beneden haalde? Terwijl de juiste oefeningen, tools, technieken en begeleiding om jezelf te omarmen al die tijd gewoon beschikbaar waren! .
Hoe ziet jouw leven eruit als je jezelf vriendelijk toe zou spreken en zou accepteren zoals je bent? Aardig, mild en compassievol naar jezelf toe zijn, wat zou het jou opleveren denk je?
Hoe zou het zijn om terug te kunnen kijken op een leven waarin jij ervoor koos om vrede te sluiten met jezelf en je spiegelbeeld? Denk daar maar aan! Klinkt misschien een beetje vreemd, maar hiermee schud je jezelf wel even wakker.
Als jij zelfacceptatie ontwikkeld, dan hou je veel meer ruimte over om je te richten op de dingen die er daadwerkelijk toe doen. Zo kun je met meer dankbaarheid en voldoening door het leven gaan.
Maak dus van die innerlijke criticus in je hoofd een enthousiaste coach.
Hoe je dit doet leer ik je graag!
Mijn missie is namelijk:
Zoveel mogelijk mensen helpen om onvoorwaardelijk te houden van de persoon die dagelijks in de spiegel voor ze staat. Dit levert puur zelfvertrouwen op, dit is pas echt aantrekkelijk!
Tijdens 1-1 coaching breng ik jou dichterbij je gevoelens, emoties, pijnpunten en moeilijkheden en graag maak deze bespreekbaar. Samen met mij ga je op zoek naar waar de schoen wringt. Want daar waar het zeer doet, ligt juist jouw antwoord en een opening naar zelfacceptatie.
Ik ben doortastend, direct en to-the-point, ik stel confronterende vragen op een liefdevolle manier, ik hou spiegels voor en bied jou hiermee heldere inzichten. Dit is in het begin misschien wat ongemakkelijk en spannend, maar al snel zal je inzien dat het je helpt om jezelf beter te kunnen begrijpen en meer van jezelf te houden. Maak je geen zorgen, je bent bij mij in veilige handen, ik begeleid je overal zo goed mogelijk doorheen.
Als je deze kans wil aannemen, plan dan een
gratis kennismaking sessie!
Wat je mag verwachten tijdens dit vrijblijvende gesprek is een
luisterend oor, een spiegel waarmee je
waardevolle inzichten opdoet en
praktische oefeningen waarmee je meteen zelf actief aan de slag kunt gaan.
Mag je daarna bepalen of en wanneer je wil starten met het echte werk ;)
Gratis sessie plannen
Ik kijk er naar uit je binnenkort te spreken!
Veel liefs Chantal Biersma,
Zelfacceptatie coach