Neem contact op

+31 642 729 760
hello@chantalbiersma.com

Stoppen met snaai-gedrag en emotie-eten

Chantal Biersma - Zelfacceptatie | Mindful Self Compassion therapeut

 Snaaien, emotie-eten en eetbuien, wat doe je eraan?

Voel je een enorme drang om te gaan snaaien of eten op moeilijke momenten?

Waarom is dit dan precies, wat levert jou dit op? Vaak eten we vanuit spanning, stress, verdriet of ongemak: door te eten kalmeren of verdoven we onszelf tijdelijk van deze ongewenste gevoelens. Maar hoe meer je deze gevoelens weg drukt, en dus niet aangaat, hoe sterker deze de kop op zullen blijven drukken!

Bekijk het zo: Wanneer je een bal onder water wilt drukken, dan geeft deze bal tegendruk. Hoe dieper je de bal onder water drukt, des te sterker de kracht wordt dat deze omhoog het water uit wil schieten. Op het moment dat je de bal er gewoon laat zijn en deze onderzoekend aanschouwd, dan dobbert deze vanzelf weg. Met andere woorden: gevoelens die weggedrukt worden zullen des te meer naar de oppervlakte blijven komen. Hoe fijn! Dat je dus van snaaien en emotie-eten af kunt komen door je gevoelens er te laten zijn en ruimte te bieden! 

Het gaat erom dat je op een gezonde manier met ongewenste gevoelens om leert gaan.

Dit klinkt mooi en makkelijk, maar hoe doe je dit dan?! Omdat je jezelf hebt aangeleerd te eten op lastige momenten, is dit een gewoonte geworden. Een patroon. Zowel een denk -als gedragspatroon. En patronen zijn hardnekkig om te doorbreken. Toch is het mogelijk! En dit hoeft niet zo ingewikkeld te zijn als dat je denkt. Je hoeft niet meteen boven aan die berg te staan zwaaien met je vlag. Je kunt beter in stapjes ongezonde patronen afleren, met een langduriger effect. Je kon als baby toch ook niet zomaar ineens lopen? Wees mild voor jezelf en gun jezelf tijd om te onderzoeken hoe je stap voor stap van snaaien, eetbuien en emotie-eten af komt.


Breaking an old pattern = starting a new habit


Oefening: 7 minuten verduren van je neiging te gaan snoepen, snaaien, eten wanneer je eigenlijk geen honger hebt. 


In deze oefening ga je zitten en VOELEN ;) Daag jezelf uit en onderzoek eens wat er gebeurd in je brein en lijf voorafgaan en tijdens je neiging tot eten. Dit is wellicht niet heel leuk, maar het is wel leerzaam, behulpzaam en bevorderlijk in het stoppen met snaaien, emotie-eten en eetbuien! Beloofd.


Onderstaande oefening pas je toe wanneer je een snaai -of eetbui op voelt komen. Je kunt hiervoor een notitieboekje gebruiken of het formulier downloaden. Zorg dat je een pen binnen handbereik hebt.

Eerste hulp bij eetbuien download

Start oefening bij snaaigedrag, eetbuien en emotie-eten:


Bij het opkomen van het gevoel dat je ‘nu, direct, iets moet eten’ geef je hier voor de verandering geen gehoor aan en ga je zitten. Je loopt dus niet naar de koelkast (het is geen tv) En je graait niets uit de kastjes. Je kiest ervoor op je stoel of bank te gaan zitten. En een paar keer rustig en diep in en uit de ademen door je neus. 

Zet zo nodig een timer, zodat je 'verplicht 7 minuten stil zit'. (in maar 7 minuten kun jij dus snaaien -en eetbuien voorkomen!)


  • Wordt je bewust van de situatie die je drang naar eten triggert. 


Wat ging er vooraf aan de gedachten/gevoelens dat jij nú op dit moment op eten wilt kauwen? (NEE! je gaat dit aan en blijft nú zitten. Je doet dit voor je beste zelf en je gezondheid) Neem de tijd en schrijf dit op het formulier.

  • Merk dan op welke gedachten zich aandienen.

"ik moet iets eten, anders word ik gek. Wat een belachelijke oefening is dit, het werkt toch niet, zie je wel ik kan dit niet. Eén stukje chocolade nu kan geen kwaad, vanaf morgen beter ik mezelf echt."


Jij bènt niet je gedachten, je hèbt gedachten.


Weet dat dit maar gedachten zijn, je hebt deze snaai -en eetbui gedachten, maar jij bént ze niet. Door je gedachten niet op te volgen en er juist even bij te blijven zitten, leer je jouw brein dat jij jouw gedachten de baas bent. 


Schrijf deze gedachten voluit op het formulier. Schrijf alles op dat in je opkomt.

Dit helpt je achteraf om beter met ongewenste gevoelens om te gaan. (En je verlegt hiermee tevens de aandacht van eten)

  • Ervaar vervolgens welke gevoelens naar de oppervlakte komen. Je kunt je ogen sluiten om dichterbij je gevoel te komen. Merk op wat je voelt: verdriet, stress, spanning, eenzaamheid, boosheid, frustratie, machteloosheid, teleurstelling, etc.


Doe dit zonder oordeel. Dus zonder: "ik voel me eenzaam, maar dit slaat nergens op want ik heb toch vrienden?", "ik ben teleurgesteld, maar ik mag geen verdriet voelen want..... " Dus geen oorzaak-gevolg, maar alleen opmerken wat je voelt: lichamelijke gewaarwording. VOEL ook waar je dit ervaart in je lichaam: rondom je hart, je buik, je nek, je keel etc.


Onderdruk of negeer je gevoelens niet. Zie ze, erken dat ze er zijn en zie dat ze komen en gaan. Onderzoek je ‘lastige’ gevoelens zonder deze weg te stoppen onder een laag eten, maar geef ze de ruimte.



Besef dat eten geen gezonde oplossing biedt voor het omgaan met onderliggende ongewenste emoties en dat het doorleven van gevoelens het enige juiste is om te stoppen met snaaien, eetbuien en emotie-eten.


Als je de oefening gedaan hebt, en je wordt alsnog naar eten getrokken, kom dan in beweging en doe iets compleet anders:

Maak een wandeling, bel iemand op, spring, dans op muziek, desnoods schreeuw je als dit kan. Leidt jezelf af. Je wordt vanzelf beter in het verduren van je neiging te gaan snoepen, snaaien of eten naarmate je deze oefening vaker doet.

Merk je dat je deze oefening lastig blijft vinden en herhaaldelijk blijft toegeven aan eetbuiten, snaaien en emotie-eten?

Tijdens 1-1 coaching krijg je de meest krachtige tools en technieken aangereikt om je eetgedrag en het vermijdingsgedrag van bepaalde emoties beter te begrijpen. Zodat je vervolgens gezonde patronen aanneemt in plaats van dat je blijft hangen in oud denk -en eetgedrag en terugval.

Ben jij er klaar voor om jezelf te bevrijden van eetbuien, snaaigedrag en emotie-eten?
Plan een gratis kennismaking! Ik stel je in dit gesprek de juiste vragen waarmee je diepere behoeften - welke (nu nog) onder de lagen van ongewenst eetgedrag liggen - naar de oppervlakte worden gebracht en het duidelijk wordt waar je precies actief kunt werken om langdurig af te rekenen met onbehulpzame patronen.

Coaching bij eetbuien, plan gratis gesprek!

Luister hier naar een Mindful eet-oefening welke ik heb opgesteld:

Sharing is caring!


Jezelf leren accepteren!


  • Maak van de innerlijke criticus in je hoofd een liefdevolle coach.

  • Werk aan een positiever zelfbeeld en zelfvertrouwen.

  • Reken af met dominerende onzekerheid en zelftwijfel.

Chantal Biersma

Hi, mijn naam is Chantal. Ik help je bij het verminderen van innerlijke onrust, het ontwikkelen van zelf-acceptatie, beindigen van zelfkritiek en het vergroten van zelfvertrouwen. Ik beschouw mezelf als een succesvol zelfacceptatie strijder en begeleider, open-minded, liefdevol confronterend, zacht met pit, spiritueel op z'n down-to-earths en gevoelig, maar bovendien: iemand met imperfecties, net als jij. Ik houd het graag to the point, toegankelijk en luchtig.  Waarbij ook humor een belangrijke rol inneemt, want persoonlijke ontwikkeling hoeft helemaal niet zo zwaar of ingewikkeld te zijn!

  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
Download Doe-boek!
Share by: