Twee vragen - vertrouwd met jezelf raken!

Chantal Biersma - ACT therapeut

Ga jij lastige gevoelens uit de weg? Dit zorgt juist voor innerlijke onrust. Met DEZE VRAGEN leer je er beter mee omgaan!

Je kent het wel. Van die ongewenste gevoelens waar je vanaf wil.

Hoe verminder ik onzekerheid en hoe krijg ik meer zelfvertrouwen. Waarom ben ik zo onzeker? Wat zijn manieren om met onzekerheid in mijn relatie om te gaan? Wat kan ik doen tegen eenzaamheid? Ik ben ongewenst kinderloos, hoe kan ik omgaan met mijn verdriet? Ik schaam me voor mijn uiterlijk, hoe word ik meer zelfverzekerd?

En we hebben allemaal onze eigen manieren manieren ontwikkeld om die ongemakkelijke gevoelens uit de weg te gaan: vermijdingsstrategieën. 

Iets dat je doet om niet te hoeven voelen.

Bijvoorbeeld urenlang door social media scrollen en hier volledig in trance raken, jezelf constant bezighouden met een doe-verslaving, jezelf verliezen in de extreme focus op je uiterlijk, compulsief sporten, alles perfect willen doen, bingewatchen op netflix, snoepen of vreten, je helemaal kapot feesten of daten, etc.

Hoe verminder ik onzekerheid en hoe krijg ik meer zelfvertrouwen. Waarom ben ik zo onzeker? Wat zijn manieren om met onzekerheid in mijn relatie om te gaan? Wat kan ik doen tegen eenzaamheid? Ik ben ongewenst kinderloos, hoe kan ik omgaan met mijn verdriet? Ik schaam me voor mijn uiterlijk, hoe word ik meer zelfverzekerd?

Het kenmerk van een vermijdingsstrategieën is dat je een bepaalde keuze maakt om iets te doen dat jou op de korte termijn ontspanning en een goed gevoel lijkt te geven, maar waar je op de lange termijn eigenlijk geen reet aan hebt en waar je alleen maar ongelukkiger van wordt.

Je herkent vast wel dat ene moment waarin jij denkt: "oh jee, dit voelt onprettig, gauw afleiding zoeken!" Maar weet dat dit simpelweg een manier is om je gevoelens niet toe te laten, en juist tijdelijk te verdoven, om maar niet te hoeven dealen met wat er in de diepte daadwerkelijk in je leeft. 

Waarom je lastige gevoelens uit de weg gaat?

En dit doe je omdat deze ongemakkelijke gevoelens waarschijnlijk te bedreigend, beangstigend of pijnlijk voor je zijn. Ze maken je misschien onzeker, bang, eenzaam of verdrietig en herinneren jou aan pijnlijke gevoelens die je kent uit het verleden (uit je kinderjaren) en geven een oude, bekende stress-reactie in je lichaam. En de beste manier om dit te voorkomen lijkt vaak: wegdrukken, jezelf afleiden. Want we zijn van nature nou eenmaal pijn vermijdende wezens.

En dit is tegenstrijdig, want wist je dat JUIST het leren dealen met emotionele lastigheden jou op de lange termijn VEEL meer innerlijke rust geeft?
Hoe meer bekend en vertrouwd jij zult raken met ongemakkelijke gevoelens, hoe minder stress ze zullen geven en hoe dichterbij je bij een gezonde en gelukkige relatie met jezelf komt.

In plaats van je gevoelens te verdoven of ervoor weg te rennen, sit with it. Feeling = Healing.

Zie het als een irritante bezoeker die aanklopt. Je besluit de deur dicht te houden in de hoop dat die bezoeker vanzelf weg gaat. Maar de bezoeker is volhardend en heeft de taak: net zo lang blijven kloppen tot ik naar binnen mag om mijn zegje te doen en erkenning te krijgen. Je kunt die deur nog honderd jaar gesloten houden, of je verwelkomt de bezoeker, geeft hem een plekje aan tafel en luistert naar wat deze te zeggen heeft. Zodat hij/zij zich gehoord voelt en begrepen, om vervolgens te vertrekken en de volgende keer enkel nog langs te lopen en naar je te zwaaien.

Tevreden jezelf kunnen zijn, begint bij vertrouwd raken met alles dat bij jou hoort en zelfbegrip.

Kortom, hoe langer jij moeilijke gevoelens uit de weg gaat, des te meer deze van binnen aan je beginnen te knagen. Ze zullen vroeg of laat altijd een keer naar de oppervlakte komen.

Dus, waar wil jij voor kiezen? Ga je liever door het leven in de trance van vermijding, of neem jij verantwoordelijkheid, kijk jij je gevoelens aan en krijg je meer grip op een gelukkig leven... Het is aan jou.

Misschien herken je al een vermijdingsstrategie bij jezelf?

Wat je kan helpen is het stellen van deze twee vragen:

1. Waar loop ik nu precies voor weg, wat probeer ik te voorkomen of vermijden?

2. Ben ik bereid mezelf te helpen door bewust de keuze te maken bij deze gevoelens aanwezig te zijn en ze te leren begrijpen?


VOEL het, VOEL hetgeen je niet wil voelen, en bevrijd je.

Vind je het lastig om met ongemakkelijke gevoelens om te gaan en kun je hierbij ondersteuning gebruiken? 

Tijdens 1:1 coaching of een privé retreat op Bali leer je praktische stappen om het patroon van vermijding te doorbreken, door inzicht te krijgen in:

👉Wat jouw vermijdingsstrategieën zijn, wanneer en waarom deze zijn ontstaan en welk effect deze hebben op je leven.

👉Welke onderliggende angsten hier mee te maken kunnen hebben.

👉En vooral, wat je er concreet aan kunt doen om jezelf van ongezonde vermijdingsstrategieën te bevrijden, zodat je meer innerlijke rust ervaart.

Wil je hier meer over weten? Stuur me gerust een berichtje,
ik help je graag.

Sharing is caring!


Jezelf leren accepteren!


  • Maak van de innerlijke criticus in je hoofd een liefdevolle coach.

  • Werk aan een positiever zelfbeeld en zelfvertrouwen.

  • Reken af met dominerende onzekerheid en zelftwijfel.

Chantal Biersma

Hi, mijn naam is Chantal. Ik help je bij het verminderen van innerlijke onrust, het ontwikkelen van zelf-acceptatie, beindigen van zelfkritiek en het vergroten van zelfvertrouwen. Ik beschouw mezelf als een succesvol zelfacceptatie strijder en begeleider, open-minded, liefdevol confronterend, zacht met pit, spiritueel op z'n down-to-earths en gevoelig, maar bovendien: iemand met imperfecties, net als jij. Ik houd het graag to the point, toegankelijk en luchtig.  Waarbij ook humor een belangrijke rol inneemt, want persoonlijke ontwikkeling hoeft helemaal niet zo zwaar of ingewikkeld te zijn!

  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
Download Doe-boek!
Sluit vrede met jezelf en je spiegelbeeld!
Gratis ZELFACCEPTATIE Mini-Cursus
×
Share by: