Neem contact op

+31 642 729 760
hello@chantalbiersma.com

Met volle onzekerheid vooruit! Omarm je angst

Chantal Biersma | Zelfacceptatie & Mindful Self Compassion therapeut

Hoe ga je het beste om met onzekerheid en angst?  Inzichten, tips en oefeningen!

Selflove, Selfacceptance, Chantal Biersma

Iedere mens voelt zich wel eens onzeker of angstig. Dit is normaal, deze gevoelens horen bij het leven. Maar het is een ander verhaal wanneer deze gevoelens continu dominant zijn en leidend worden in je keuzes. Als je de dingen die je eigenlijk heel graag wenst niet durft vanuit onzekerheid, dan is het de hoogste tijd om hier gelijk gelijk iets aan te doen!

Een van de belangrijkste oorzaken van onzekerheid en angst is een laag zelfvertrouwen en de onvriendelijke of afwijzende manier waarop we tegen onszelf en ons spiegelbeeld praten. Dit betekent dus dat we zelf de verantwoordelijkheid kunnen nemen als we ons beter over onszelf willen voelen. En dit begint in je hoofd, bij je gedachten, je innerlijke dialoog, de manier waarop je jezelf toespreekt en hoe je reageert op gedachten.

Het is van belang om je te beseffen dat gevoelens van onzekerheid, twijfel en angst, een ervaring is, maar je BENT het niet. Net als dat je een arm of been hebt, maar je bent je been niet. Je hebt gedachten die onzekerheid brengen, maar jij bent je gedachten niet.

En gelukkig kun je afstand leren nemen van onbehulpzame gedachten door er anders op te leren reageren!

Gevolgen van negatieve self-talk en onzekerheid.

Een negatieve innerlijke stem en onzekerheid kan zich uiten in gevoelens van minderwaardigheid, schaamte, zelftwijfel, eenzaamheid, enz. en dit kan tot gevolg hebben dat je geen contact maakt met je diepere behoeften en verlangens, je vervreemd raakt van je werkelijke ‘ik’, geen grenzen kunt stellen en je je niet vrij voelt om echt jezelf te zijn en datgene te doen dat belangrijk voor je is.

Langdurige onzekerheid kan op een negatieve manier doorwerken in je gezondheid, sociale leven en relaties. Om te voorkomen dat dit gebeurd is het dus belangrijk om actief aan de slag te gaan met het verbeteren van je innerlijke wereld en je zelfvertrouwen te vergroten.

Met volle onzekerheid vooruit!

Je zelfvertrouwen kan enkel doen toenemen door een beter gevoel over jezelf te krijgen. En dit is iets dat je zelf zal moeten ontwikkelen van binnenuit. Mensen kunnen het je niet aanpraten.

Zelfvertrouwen is iets dat vanuit jezelf komt en onafhankelijk van je omgeving zal moeten groeien. En dit gevoel ontstaat wanneer je het vertrouwen in jezelf hebt dat je het ten alle tijden waard ben.

De meesten onder ons hebben onvoldoende zelfvertrouwen kunnen winnen tijdens de kindertijd, en dit werkt door in de volwassen jaren.

Maar het goede nieuws is dat je dit alsnog op latere leeftijd kunt doen. Zelfvertrouwen kun je het best vergelijken met het leren fietsen.
Het vergt oefening en het gaat met vallen en opstaan. Het gaat erom, dat je weer opstaat nadat je valt en het weer opnieuw probeert. Oefening baart kunst.


Persoonlijke groei vindt plaats buiten je comfortzone, niet binnen je comfortzone.

Als je weinig zelfvertrouwen kent, zoals ik vroeger, dan ben je waarschijnlijk bang voor het onbekende en ben je eerder geneigd om zoveel mogelijk in je comfortzone te blijven hangen om hier (schijnveiligheid) te vinden.

Je bent dan vooral bezig zo min mogelijk ‘risico’ te lopen op pijnlijke gevoelens of afwijzing, door bijvoorbeeld
NIET naar het strand te gaan, een date af te zeggen en bepaalde dingen die je niet durft uit de weg te gaan en bepaalde mensen of dingen te vermijden.

Maar dit levert je niets anders op dan jezelf gevangen en klein houden, iets waardoor je heel wat mogelijk mooie ervaringen en kansen mis kunt lopen.


Voor het ontwikkelen van zelfvertrouwen is het belangrijk dat je jezelf uitdaagt, dat je juist de dingen gaat doen die je spannend vind. Dat je aanvaard dat de onzekerheid of angst er is, en dat je je hier geenszins door uit de weg laat slaan.

Zelfacceptatie, zelfvertrouwen, zelfliefde quote Chantal Biersma

TIP: De eerstvolgende keer dat jij je (preventief) onzeker of emotioneel angstig voelt, doe dit:
 
1. Maak jezelf rustig door je te focussen op je ademhaling.

Ga ergens ongestoord zitten en haal lange, diepe ademhalingen door je neus.

2. Doorsta de gevoelens, probeer ze geenszins weg te drukken, maar voel ze.
   
Waar in je lichaam voel je nu spanning? Adem hier als het ware naartoe. Geef het ruimte. En benoem wat je voelt: Ik voel spanning in mijn borst, mijn lichaamstemperatuur stijgt, mijn handen zweten, etc. Zo breng je jouw aandacht bij je lichaam en zit je minder in je hoofd.

3. Wordt bewust van je gedachten
Wat zijn de gedachten die deze gevoelens aanwakkeren? Wordt je bewust van de denk vervormingen je maakt: spoor de niet-objectieve gedachten op die niet op de realiteit zijn gebaseerd. Zo creëer je afstand tussen jou en angstige gedachten.
Een overzicht van denkfouten/denkvervormingen download je hier.

4. Beoefen zelfcompassie.

Wat zou je tegen een geliefde zeggen in dezelfde situatie?

Spreek dit nu hardop uit tegen jezelf. Het liefst beginnend met je voornaam: Bijvoorbeeld:
“[Voornaam], je voelt je nu gespannen door onzekerheid en deze gevoelens mogen er zijn. Ze zijn onderdeel van het leven. Je ervaart de angst om afgewezen of gekwetst te worden, deze angst projecteer je vanuit vroeger en dit is iets onprettigs, maar je loopt nu geen levensbedreigend gevaar. Je bent veilig. Je kunt het. Falen bestaat niet. Blijf in het moment aanwezig. ”

5. Sta het jezelf toe om te falen en ‘imperfecties’ te hebben.

Bedenk je dat perfect zijn niet bestaat en dat fouten maken menselijk is.

6. Stel jezelf bloot aan je angsten en ga uitdagingen stap voor stap aan.

Doe dus juist iets wat je eigenlijk spannend vind of probeer iets nieuws, en beloon jezelf hier dan voor, geef jezelf een schouderklopje alleen al om het feit dat je het probeert.

Voor het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen is het belangrijk om je te richten op vragen als: "Hoe kan ik mezelf onvoorwaardelijk waarderen?"

Zelfvertrouwen is gebaseerd op de mate van zelfwaardering, zelf-acceptatie en zelfrespect die je kent.


Bij negatieve oordelen over jezelf, voel je je minderwaardig en onzeker. 
En bij
positieve oordelen over jezelf, voel je je volwaardig en zelfverzekerd.

Als jij voornamelijk negatieve oordelende dingen over jezelf denkt (die zijn ontstaan vanuit bepaalde overtuigingen uit je kindertijd) dan wijs je jezelf vaak af en ken je een hoge mate van zelfkritiek. 

Wat er weer voor zorgt dat je waarschijnlijk automatisch denkt dat anderen ook kritiek op je hebben of jou ook afwijzen, en je dit probeert te voorkomen (door bijvoorbeeld juist heel hard je best te doen en naar complimenten te vissen).

Ook al is het prettig om een compliment of bevestiging van een ander te ontvangen, als jij niet zo’n hoge dunk van jezelf hebt, dan zullen deze nooit echt helemaal binnen komen. Het gaat erom dat jij echt diep van binnen gaat geloven dat je het waard bent, in goede en in minder goede tijden. Je zult jezelf moeten leren waarderen om je zelfvertrouwen te kunnen laten groeien.

Waardering buiten jezelf zoeken:
Als de ander mij maar oké vind.”


Vrouwen met een lage mate van zelfwaardering  - zoals ik dit had - gaan meestal op zoek naar waardering en positieve bevestiging of liefde buiten zichzelf, en zullen snel de neiging hebben om zichzelf weg te cijferen of op te offeren voor anderen/hun partner.

De dominante gedachte is dan veelal:
“Wat wil de ander, wat vind de ander leuk of mooi?”, waardoor dissonantie kan ontstaan van wat je nou eigenlijk zelf echt belangrijk vind of wil. Je kunt je dan bijvoorbeeld gaan kleden en gedragen zoals je denkt dat dit wenselijk is voor een ander (ook wel: pleasen). 

Om een einde aan dit pleasen te maken, is het belangrijk om onvoorwaardelijke zelfwaardering te ontwikkelen welke altijd overeind blijft staan. En dit gebeurd, wederom in je hoofd. Jouw zelfwaardering wordt aangestuurd door je gedachten en de manier waarop je hier op reageert.


Misschien is je overtuiging nu nog: 

"ik ben waardevol als... ik aantrekkelijk / behulpzaam / slim / slank / bijzonder / knap etc. ben (voorwaardelijk)


Maar waar je naartoe wil is:
IK BEN WAARDEVOL. (onvoorwaardelijk)

Durf jij ervoor te kiezen? Om jezelf te waarderen zoals je bent, dus zonder hier eerst iets voor te bereiken, zonder het te 'verdienen'?


Om dit voor elkaar te krijgen, zul je jouw zelfinzicht moeten vergroten en  de reactie op kritische gedachten moeten verbeteren.

Je zult je bewust moeten worden van jouw innerlijke wereld, dus van alle delen in jezelf. Van je leuke en minder leuke kanten. Van de dingen die je ego strelen en de gevoelens die je wegdrukt. Van je angsten en je verlangens.

Zodat je bekend raakt met ALLES dat jij bent. Niet heel makkelijk, maar wel echt nodig als jij meer zelfvertrouwen wil kennen.

Om hierin een begin te maken:
Download het formulier
“Ken je Angst" (ook vind je deze hieronder)

Zelfacceptatie, zelfvertrouwen, zelfliefde quote Chantal Biersma

Als je voldoende zelfwaardering hebt ontwikkeld, dan zal je je minder afhankelijk zijn van de mening van anderen. Dan stel je jezelf de vraag: “Ben ik tevreden met mijzelf?” En luidt de vraag meer in de trant van: “Vind ik de ander wel goed genoeg voor mij?”


Is dit iets wat je voor jezelf wenst, maar kom je er zelf niet helemaal uit?
Ik help je graag!

Als Zelfacceptatie therapeut en Mindful Self Compassion coach leer ik je precies wat je wil weten over het ontwikkelen van zelfwaardering en een gezonde manier van omgang met je emoties. Iets waardoor vanzelf zelfvertrouwen ontstaat.

Wil je gratis oefeningen, inzichten, tools en technieken ontvangen in je inbox? Meldt je dan aan voor mijn mailing! Deze staat boordevol waardevolle informatie!


Aanmelden voor mijn gratis mailing doe je hier.

Ook kun je een gratis en vrijblijvende kennismaking sessie plannen! Tijdens dit gesprek onderzoeken we gelijk wat er bij jou onder onzekerheid en angst ligt, ontvang je een eerste advies en doen we samen een oefening. Mag je daarna zelf bepalen of je coaching door mij wenselijk vind.

Ik kijk er naar uit je binnenkort te spreken!

Plan gratis sessie

Veel liefs,
Chantal Biersma

(Zelf)Acceptatie | Mindful Self Compassion | NLP

Lees hier meer over mij.

Andere waardevolle blogs voor jou:

Jezelf accepteren kun je leren.
Beter met moeilijkheden omgaan

Hoe kom ik af van mijn onzekerheid? Tips om met onzekerheid en angst om te gaan!

Hoe word ik weer zeker van mezelf? Je zelfvertrouwen vergroten door zelfacceptatie!
Hoe kan ik onzekerheid overwinnen? Grip krijgen op onzekere gedachten doe je zo!

Hoe stop ik onzekerheid? Anders leren reageren op angstige gedachten!

Wat kun je doen tegen onzekerheid? Zelfacceptatie therapie.

Wat te doen bij onzekerheid over je uiterlijk? Je zelfbeeld verbeteren met deze tips.
Je eigenwaarde vergroten door het ontwikkelen van zelfwaardering!


Sharing is caring!


Jezelf leren accepteren!


  • Maak van de innerlijke criticus in je hoofd een liefdevolle coach.

  • Werk aan een positiever zelfbeeld en zelfvertrouwen.

  • Reken af met dominerende onzekerheid en zelftwijfel.

Chantal Biersma

Hi, mijn naam is Chantal. Ik help je bij het verminderen van innerlijke onrust, het ontwikkelen van zelf-acceptatie, beindigen van zelfkritiek en het vergroten van zelfvertrouwen. Ik beschouw mezelf als een succesvol zelfacceptatie strijder en begeleider, open-minded, liefdevol confronterend, zacht met pit, spiritueel op z'n down-to-earths en gevoelig, maar bovendien: iemand met imperfecties, net als jij. Ik houd het graag to the point, toegankelijk en luchtig.  Waarbij ook humor een belangrijke rol inneemt, want persoonlijke ontwikkeling hoeft helemaal niet zo zwaar of ingewikkeld te zijn!

  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
Download Doe-boek!
Share by: