Voel je je leeggezogen in je relatie? Blijf je constant geven, maar ontvang je chronisch onvoldoende?
Heb je het gevoel dat je veel meer geeft in een relatie dan je terugkrijgt? Dat je partner (of date) weinig oprechte interesse toont in jou, maar wel erg graag over zichzelf praat? Of dat je subtiel wordt gemanipuleerd om steeds meer te geven, terwijl je zelf steeds minder ontvangt? Draait het voornamelijk om wat hij/zij wil, maar is er weinig aandacht voor jouw behoeften?
Kortom, voel je je veelal ongezien, ongehoord of genegeerd? Is er enkel waardering op inncidentele momenten waarop het jouw partner voornamelijk goed uitkomt? Ervaar je de relatie constant als een 'gevecht' of zelfopoffering waarin je je tevredenheid moet halen uit 'broodkruimels'?
Misschien ben je je al bewust van een ongezonde disbalans in de relatie, maar probeer je dit soort negatieve signalen te negeren of vergroot je de mooie momenten en eigenschappen uit - en wuif je het minder fijne gedrag van je partner weg - in de hoop dat het vast wel 'beter' wordt. Maar diep van binnen voel je dat er iets niet klopt... Je leest deze tekst nu niet voor niets. Waarschijnlijk geeft je intuïtie je al behoorlijk wat signalen over je relatie met een narcistische partner, en het is goed dat je hier nu bewust aandacht aan besteedt!
Misschien sta je momenteel op een belangrijk kruispunt, waarbij je jezelf afvraagt wat te doen: Blijf ik investeren in de ongezonde dynamiek tussen mij en mijn narcistische partner of bescherm ik mezelf tegen een patroon dat ik al vaker heb ervaren?
In deze blog leer je de subtiele (en minder subtiele) signalen herkennen van een narcistische partner, ontdek je waarom jij mogelijk aangetrokken wordt tot dit type relaties en krijg je concrete tips om jezelf te beschermen tegen ongezonde relaties. Het is tijd om eerlijk naar je relatie te kijken – en vooral naar wat jij verdient!
1. Wat Zijn de Kenmerken van een Narcistische Partner?
Hoewel alleen een psycholoog een officiële diagnose kan stellen, zijn er duidelijke gedragingen die wijzen op narcistische trekken. Wees op je hoede wanneer je partner een terugkerend patroon laat zien van:
✅
Gebrek aan empathie:
Je partner toont weinig oprechte interesse in jouw ervaringen, gevoelens en behoeften, stelt je zelden vragen en verwacht vooral jouw aandacht voor zichzelf. Zolang hij zich maar gehoord, gezien en gewaardeerd kan voelen kan hij vriendelijk en betrokken overkomen, maar wanneer jij om zijn aandacht vraagt geeft hij je al snel het gevoel geen interesse te hebben of dat je teveel bent. Hij oordeelt snel over anderen op een negatieve manier, kan zich moeilijk in andermans gevoelswereld verplaatsen en stapt uit verbinding op lastige momenten zoals tijdens een conflict. Een narcistische partner praat niet met je, maar tegen je.
✅
Arrogantie, dwingend of respectloos gedrag: Voelt zichzelf vaak verheven boven anderen, heeft veel bewondering nodig, kan
een denigrerende houding aannemen tegenover onbekenden of bijvoorbeeld restaurant personeel, heeft de behoefte om controle te hebben, komt dwingend over en neemt een ‘ik bepaal de regels’-houding aan. Hij accepteert zelden een 'nee', toont amper respect voor jouw grenzen en walst met gemak over je heen. Tijdens gesprekken gaat het voornamelijk over wat hij te zeggen heeft, laat jou niet spreken en 'sssshust'
je wanneer jij het woord wil nemen, wat zorgt voor spanning en frustratie. Hij drukt zijn eigen zin door, gaat volledig zijn eigen weg en laat jou achter met het gevoel dat jouw gevoelens of wensen er niet toe doen, wat bij jou kan leiden tot gevoelens van minderwaardigheid.
✅
Manipulatief gedrag: Hij probeert jouw keuzes en gedrag subtiel te sturen om zijn eigen zin te krijgen zonder te vragen naar of rekening te houden met jouw behoeften. Zodra hij zijn zin niet krijgt of wanneer dingen niet in zijn eigen voordeel werken, verandert hij in 'een klein vervelend, drammend kind' dat jengelt om aandacht zodat hij alsnog in zijn eigen behoefte wordt voorzien, of erger: hij negeert je opeens volkomen om je te straffen
(silent treatment). Hij speelt in op je (schuld)gevoelens, laat jou
(onbewust of bewust)
meer geven, regelen of betalen, zet dingen naar zijn eigen hand, denkt voornamelijk aan zijn eigen voordeel, neemt veel zonder uit zichzelf terug te geven, en gebruikt telkens excuses om zelf niet te hoeven investeren.
(Of: hij gebruikt geld juist als machtsmiddel om jou in zijn greep te houden en je afhankelijk te maken.)
Hij past
breadcrumbing
toe: een manipulatietechniek waarbij iemand jou net genoeg aandacht en genegenheid geeft om je hoopvol en betrokken te houden, zonder volledig te investeren in de relatie. Dit creëert een cyclus van onzekerheid en verlangen, waardoor jij blijft wachten op de volgende ‘broodkruimel’ van aandacht of interesse.
✅
Dominantie en bazigheid:
Hij is vooral gefocust op zijn eigen behoeften en belangen, heeft graag de controle, wil zijn gelijk halen, bepaalt graag en deelt dingen alsof het orders zijn in plaats van je vriendelijk te vragen naar jouw mening, wensen of gevoelens. Hij bekijkt en beoordeeld dingen enkel op zijn eigen manier zonder open te staan voor andere invalshoeken, denkt zwart/wit, is koppig, ziet gesprekken als discussies en bemoeit zich ongevraag met jouw keuzes, waarin jouw persoonlijke redenen niet worden gezien of respecteert. Ook al wijs je hem hier vriendelijk op, hij zal je willen overtuigen dat hij gelijk heeft en zijn kijk het enige juiste is.
✅
Overgevoelig voor feedback en kritiek:
Als je hem vriendelijk aanspreekt op zijn gedrag, reageert hij meestal defensief, aanvallend, kinderachtig, boos of beledigd. Soms accepteert hij feedback, maar meestal reageert hij op een onvolwassen manier. Hij voelt zich snel persoonlijk aangevallen, spreekt je telkens tegen of verdraait de situatie zodat hij opeens het slachtoffer is en jij de schuldige 'boeman' bent. Dit veroorzaakt verwarring, twijfel en de angst om je waarheid uit te durven spreken. Hij wijst jou met gemak op je 'tekortkomingen', maar heeft zelf niet het vermogen om op zichzelf te reflecteren wanneer hij bepaalde feedback of kritiek ontvangt dat hem niet zint.
De combinatie van desinteresse, bazigheid, het niet stellen van vragen, manipulatie, controledrang, aanvallende reacties en (financiële) ongelijkheid zijn zeker
rode vlaggen!
Herken jij deze punten? Dit betekent
niet automatisch dat je partner een volwaardige narcist is, maar het suggereert wel dat hij
ego-gedreven gedrag
vertoont. Dan is het tijd om kritisch te kijken naar je relatie!
Typische Uitspraken van een Narcistische Partner:
Een narcistische partner gebruikt vaak taal als wapen om je te manipuleren, klein te maken of onzeker te houden. Enkele veelvoorkomende uitspraken zijn:
Gaslighting
(je aan jezelf laten twijfelen)
- "Je overdrijft echt, zo erg was het niet, het was maar een grapje, stel je niet zo aan."
- "Dat heb ik nooit gezegd, je verzint dingen."
Gebrek aan empathie
- "Je bent te gevoelig, leer tegen een grapje te kunnen."
- "Jij maakt alles altijd zo ingewikkeld."
- "Waarom zou ik rekening moeten houden met jouw gevoelens?"
Manipulatie & Schuldgevoelens
- "Ik doe alles voor jou, en dit is wat ik ervoor terugkrijg?"
- "Als jij niet zo moeilijk deed, hadden we geen problemen.
- "Als jij dat doet, dan hou je niet van mij."
Breadcrumbing & Valse Beloftes
- "Ik ga je verrassen met iets leuks, .. als ik tijd heb."
- "Je betekent veel voor me, maar ik heb nu geen tijd voor je, dit moet je begrijpen."
Als je deze uitspraken herkent in je relatie, is het tijd om kritisch te kijken of dit de liefde is die je verdient.
Hier zijn een paar vragen en inzichten die je kunnen helpen om helderheid te krijgen binnen je relatie met een narcistische partner:
1. Hoe voel je je écht in zijn aanwezigheid?
Wanneer je bij hem bent, voel je je dan opgeladen, gehoord, gezien en gewaardeerd, of eerder leeggezogen, vermoeid, klein, verward of onzeker? In samenzijn met een narcistisch persoon voelt het vaak als 'een strijd', waarin je op eieren loopt en het idee hebt dat je jezelf continu moet verdedigen. Meestal laadt een narcistische partner zich op door jouw spankelende, positief gestemde karakter, maar door gebrek aan gezonde wederkerigheid blijf jij leeggezogen achter. Als je het gevoel hebt dat je meer geeft dan ontvangt en of je zelfs ‘gebruikt’ voelt, is dit een belangrijk signaal.
2. Zijn daden in lijn met zijn woorden?
Belooft hij aan zichzelf te werken, maar vertoont hij steeds dezelfde giftige patronen die je als pijnlijk ervaart. Probeert hij je ervan te overtuigen dat hij goede intenties heeft, maar zie je veelal onbehoorlijk of onredelijk gedrag? Zegt je partner bijvoorbeeld vrijgevig te zijn, maar probeert hij jou meestal te laten betalen? Geeft hij aan waarde te hechten aan jullie relatie, maar laat hij je contstant in de steek? Zie je echte inspanningen om te groeien, of blijft het vooral bij woorden? Wanneer je opmerkt dat zijn gedrag consistent in strijd is met zijn woorden, wees dan realistisch: meest waarschijnlijk zal dit zo blijven en kun je dit patroon niet binnen korte tijd veranderen. Als je telkens in verwarring wordt gebracht, wat is het effect hiervan op jouw leven?
3. Respect en Empathie
Een van de grootste rode vlaggen is op te merken in de manier waarop iemand met anderen omgaat, zoals bijvoorbeeld onbekenden of (restaurant)personeel. De houding waarmee hij zich gedraagt in alledaagse situaties zegt veel over hoe hij mensen ziet en hoe hij zich mogelijk ook naar toe jou zal gedragen op de lange termijn. Let erop of je partner over het algemeen onvriendelijk, kil of veeleisend is en alleen vriendelijk gedrag vertoont wanneer hij iets van iemand nodig heeft. Merk je dat hij zijn gedrag opeens verandert of aanpast wanneer het hem uitkomt? Voel je je vaak ongemakkelijk of schaam je je voor zijn onvriendelijke gedrag in het openbaar en ben jij dan degene die zich verschuldigd tegenover een ander?
4. Is er sprake van wederkerigheid?
Jij luistert continu, jij stelt vragen, jij doet moeite, jij toont interesse in zijn leven en verhalen. Maar als dit niet andersom gebeurt, is dit waarschijnlijk een ongelijkwaardige relatie. Wil je een relatie waarin jij vooral geeft en weinig ontvangt? Wat heb JIJ nodig? Hoe ziet een relatie waarin er sprake is van gezonde, wederkerige interesse en moeite eruit volgens jou? Wat betekent gelijkwaardigheid voor jou? Welk gedrag heeft een partner te vertonen die hieraan voldoet?
5. Is dit een patroon voor jou?
Vertoon je veelal please-gedrag, sta je automatisch direct klaar wanneer iemand iets van je vraagt, probeer je al snel andermans problemen op te lossen, maak je jezelf onbelangrijk of klein, vind je het moeilijk om voor jezelf op te komen, durf je je grenzen niet goed aan te geven en geef je in andere relaties ook vaak meer dan je ontvangt? Dit betekent niet dat je ‘schuld’ hebt aan de situatie, maar het kan helpen om te onderzoeken waarom je je aangetrokken voelt tot iemand met narcistische kenmerken.
6. Wat wil JIJ echt?
Sluit je ogen en stel jezelf de vraag:
'Hoe zou mijn leven eruitzien zonder deze relatie?' Wat voel je? Is het opluchting? Vertrouw op dit allereerste onderbuikgevoel. Het is je intuitie die aanklopt en jou in de juiste richting wil sturen.
Stel dat er nu geen hoop was op verandering –
stel dat je partner altijd zo blijft. Zou je dan gelukkig zijn in deze relatie?
Zo niet, dan is het wellicht belangrijk om niet langer te blijven hangen in de hoop dat het op een dag ‘beter’ zal worden..
Wat kun je nu doen?
- Duidelijke grenzen stellen:
Zeg bijvoorbeeld op een rustige manier dat bepaalde situaties/gedrag jou een onprettig gevoel geven, leg helder uit waarom dit zo is, vraag of hij/zij naar je wil luisteren zonder je te onderbreken en kijk hoe hij/zij daarop reageert. De reactie van je partner zegt veel over zijn/haar daadwerkelijke intenties.
- Afstand nemen:
Kijk eens hoe jij je voelt als je een paar dagen minder (of niet) investeert in je partner en je vooral focust op jezelf. Geeft dit rust?
- Praat erover:
Als je voelt dat de relatie (nog) een kans verdient, bespreek je gevoelens dan met hem/haar, geef aan wat voor jou wenselijk is en leg uit waarom, en kijk of hij/zij openstaat voor verdieping of verandering.
- Onderzoek je eigen patronen:
Waarom trek je iemand met narcistische kenmerken aan? Wat maakt dat je moeilijk voor jezelf opkomt en onvoldoende grenzen stelt? Hoe komt het dat je een narcistische partner zoveel ruimte geeft? Waarom precies vind je het moeilijk om zelf ruimte in te nemen en te ontvangen in plaats van continu (teveel) te geven? Om hier heldere antwoorden op te krijgen, kan therapie of coaching helpen.
Narcistische personen zijn diep van binnen eigenlijk heel kwetsbaar en onzeker. Ze omringen zich graag met mensen die hun ego voeden met bewondering, aandacht en complimenten, zodat ze zich groots en belangrijk kunnen voelen en niet met hun eigen diepgewortelde minderwaardigheidsgevoel en onzerheid hoeven dealen.
Narcisten zoeken dan ook constant naar 'supply' om dezelfde reden als tijgers naar nieuwe prooien zoeken: ze hebben honger. Honger naar adoratie, bewondering, acceptatie en goedkeuring. Een narcistische partner is extreem gevoelig voor afwijzing en zal er dan ook alles aan doen om dit (zelfs ten koste van anderen) te voorkomen.
Wanneer een narcistische partner merkt dat hij geen voeding meer bij je kan komen halen, zal hij je met gemak snel links laten liggen, om het ergens anders te zoeken. Hierdoor kun je met het gevoel achterblijven dat je al die tijd 'niets' hebt voorgesteld.
Een narcistisch persoon doet zich vaak anders en beter voor dan hij is en draagt dus eigenlijk een masker om zijn ware aard achter te verbergen.
Om de ware aard van je partner te ontmaskeren kun je:
1.)
Vragen stellen die inzicht geven in zijn empathie en waarden, waarbij je niet alleen let op wat hij zegt, maar vooral hoe hij reageert:
“Hoe ga jij om met conflicten in relaties?”
→ Let op: vermijdt hij verantwoordelijkheid en legt hij de schuld bij anderen?
“Wat betekent ‘geven en ontvangen’ voor jou in een relatie?”
→ Krijg je een concreet en oprecht antwoord of blijft het oppervlakkig?
“Hoe zie jij jezelf in de toekomst binnen een relatie?”
→ Geeft hij blijk van gelijkwaardigheid, of draait het alleen om hem?
“Hoe denk je dat je jeugd je heeft beïnvloed in hoe je nu relaties aangaat?”
→ Is hij zich bewust van patronen of worden deze ontkent?
“Wat vond je het moeilijkste moment in je leven en hoe ben je daarmee omgegaan?”
→ Kijk of hij kwetsbaarheid durft te tonen.
2. Observeer hem in situaties waarin hij zich niet kan ‘voorbereiden’.
Iemand die zich beter voordoet dan hij is, zet vaak een masker op tijdens ‘belangrijke’ momenten waarop hij zich kan voorbereiden. Maar iemands ware aard zie je in hoe iemand zich gedraagt binnen spontane situaties, dus wanneer hij niet op zijn hoede is.
Hoe reageert je partner als dingen niet gaan zoals hij wil?
→ Wordt hij boos, geïrriteerd of geeft hij anderen de schuld?
Hoe behandelt hij mensen van wie hij
niets nodig heeft?
→ Bijvoorbeeld bedienend personeel, schoonmakers, of willekeurige vreemden.
Wat doet hij als jij je kwetsbaar opstelt?
→ Toont hij begrip, of wordt hij ongeduldig en bagatelliseert hij je gevoelens?
Hoe reageert hij als jij zegt dat je een grens hebt?
→ Respecteert hij het, of probeert hij je te overtuigen het los te laten?
Hoe gedraagt hij zich als je hem vraagt om (financieel) evenwicht?
→ Laat hij zien dat hij verantwoordelijkheid neemt of ontwijkt hij het gesprek?
3. Geef minder en observeer wat er gebeurt.
Jij hebt waarschijnlijk de neiging om te veel te geven en de balans te laten doorslaan.
Probeer eens:
Minder beschikbaar te zijn.
Kijk of hij moeite doet om jou te zien of dat hij afhaakt als jij minder initiatief neemt.
Minder te geven, te regelen of te betalen.
Zeg eens duidelijk: "Deze keer ben jij aan de beurt." Of wacht rustig af en trek niet zelf gelijk de portomonnaie. Hoe reageert hij?
Minder begripvol te zijn voor onbehoorlijk gedrag.
Als hij bijvoorbeeld weer onvriendelijk, onvolwassen of fel reageert, blijf neutraal en kijk of hij zelf reflecteert.
4. Check bij jezelf hoe JIJ je voelt na tijd met hem door te brengen.
Het meest belangrijke is jouw eigen gevoel tijdens een date of samenzijn.
Stel jezelf de volgende vragen:
1. Voel ik me gezien en gewaardeerd?
2. Voel ik me ontspannen en veilig?
3. Voel ik dat ik op hem kan rekenen, of voel ik me onzeker en verward?
4. Voelt de relatie gelijkwaardig, of heb ik het gevoel dat ik hem moet ‘winnen’?
Iemands ware aard zie je niet in mooie woorden, maar in daden en in hoe hij je laat voelen. Misschien denk je: “Misschien verandert hij.” Dit kan, maar echte verandering is een proces van maanden of jaren en gebeurt alleen als iemand dit zelf echt wil.
Wil je weten of hij écht groeit? Let dan op deze signalen:
- Actieve interesse in jou
– Vraagt hij nu wél hoe jij je voelt en luistert hij écht?
- Consistent ander gedrag
– Reageert hij minder fel en wordt hij empathischer?
- Evenwicht in geven en nemen
– Toont hij meer initiatief, betaalt hij vaker en neemt hij meer verantwoordelijkheid?
- Oprechte bereidheid tot verbetering
– Kiest hij er zelf voor om anders te handelen, of moet jij hem steeds sturen?
Als dit niet structureel verbetert, blijf je in een relatie waarin je energie verliest...
Als jij je in een relatie bevindt met een narcistische partner waarin je weinig ontvangt, je partner dominant is en jouw behoeften niet centraal staan, dan is het tijd om eerlijk naar jezelf te zijn. Een volwassen, liefdevolle relatie is gebaseerd op gelijkwaardigheid, wederzijds respect en oprechte interesse in elkaar. Je hoeft niet te wachten op iemand die ‘misschien’ verandert. Jij verdient liefde, aandacht en zorg – niet alleen van een partner, maar vooral van jezelf.
4. De Belangrijkste Vraag: Wil JIJ Dit?
De cruciale vraag is niet of je narcistische partner
kan
veranderen, maar:
Wil jij de prijs betalen om hierop te wachten? (tot je een ons weegt)
Vraag jezelf af:
Als hij nooit veranderd, zou ik dan nog steeds gelukkig met hem zijn?
Als het antwoord ‘nee’ is, dan is hij waarschijnlijk niet de juiste partner voor jou.
Een volwassen en gelijkwaardige man hoeft niet getraind te worden in respect en liefde. Hij geeft dit uit zichzelf.
💡 Een relatie hoort je NU gelukkig te maken, niet pas als hij ‘ooit misschien’ verandert.
💡 Jij verdient een emotioneel volwassen partner, niet iemand die je moet opvoeden.
💡 Een gezonde relatie voelt licht, veilig en gelijkwaardig – niet als een gevecht of constante zelfopoffering.
Waarom trek jij een narcistische partner aan?
Het is geen toeval dat je in een relatie terechtkomt waarin je veel geeft en weinig ontvangt. Vaak ligt de oorzaak in onze jeugd:
💔
Opgroeien met een emotioneel onbeschikbare ouder – Misschien heb je een ouder gehad die jouw behoeften niet zag, zoals een vader/moeder die kritisch, emotioneel kil was of afstandelijk deed. Dit kan ertoe leiden dat je later partners aantrekt die ook weinig aandacht voor je hebben.
💔
Het ‘redderssyndroom’ – Als je gewend bent te pleasen en anderen te helpen, trek je onbewust partners aan die ‘geholpen moeten worden’. Dit creëert een ongelijkwaardige relatie.
💔
Het negeren van rode vlaggen – Als je als kind weinig erkenning kreeg, ben je geneigd om kleine positieve signalen (complimenten, af en toe een lief gebaar) uit te vergroten en het ongezonde gedrag te bagatelliseren.
Wanneer je dit patroon herkent, kun je stappen zetten om het te doorbreken.
Wat gebeurt er precies? Herken je:
- Je ziet het goede in mensen (idealisatie)
Je begint een contact met de overtuiging dat de ander een goed persoon is, zelfs als er al vroege signalen zijn dat deze persoon ongezond gedrag vertoont. Dit komt waarschijnlijk voort uit je neiging om hoopvol en empathisch te zijn, en uit een diepgeworteld verlangen naar erkenning en liefde.
- Je negeert rode vlaggen (cognitieve dissonantie)
Wanneer iemand grensoverschrijdend of ongezond gedrag vertoont, voelt dat ongemakkelijk. Maar in plaats van meteen actie te ondernemen, rationaliseer je het ("hij bedoelt het vast niet zo," "iedereen heeft mindere kanten"). Hierdoor blijf je langer in de situatie dan goed voor je is.
- Je bereikt een breekpunt (devaluatie)
Op een gegeven moment wordt het gedrag zo duidelijk dat je niet meer om de realiteit heen kunt. Je ziet plotseling alleen nog maar de negatieve kanten en voelt woede, teleurstelling en misschien zelfs walging. De persoon verandert in je hoofd in een "monster."
- Je wordt opnieuw verleid (intermittente beloning)
Als de persoon plotseling wél een moment van empathie toont, schiet je terug in hoop en twijfel. Dit is hoe
toxische dynamieken werken: af en toe krijg je een kleine dosis warmte of aandacht, waardoor je blijft hangen in de illusie dat de persoon kan veranderen. Dit is dezelfde mechaniek als bij gokverslaving: je krijgt nét genoeg "winst" om te blijven spelen.
Hoe doorbreek je de toxische cyclus binnen de liefdesrelatie met een narcistische partner?
- Erken de cyclus waarin je zit
Schrijf op wat er gebeurt bij deze narcistische partner: Welke signalen zag ik in het begin? Wanneer voelde ik me ongemakkelijk? Wat gebeurde er toen ik hem begon te idealiseren? En hoe vaak heb ik mezelf al overtuigd om hem nog een kans te geven?
Dit helpt om het patroon concreet te maken en je eraan te herinneren dat dit geen toeval is.
- Accepteer dat iemand die jou slecht laat voelen, niet gezond voor je is.
Een narcistisch persoon zal je telkens opnieuw laten twijfelen, manipuleren en je energie leegzuigen. Vraag jezelf af: Wil ik de komende maanden of jaren blijven vechten tegen iets wat niet verandert?
- Maak een lijst met 'rode vlaggen' en volg deze zonder twijfel
Bepaal voor jezelf harde grenzen, zoals:
- Iemand die mij niet laat uitpraten = geen energie meer aan besteden.
- Iemand die mij een slecht gevoel over mezelf geeft = geen tweede kans.
- Iemand die mij manipuleert of klein maakt = meteen loslaten.
- Trek een duidelijke grens en verbreek het contact.
Dit is de moeilijkste stap, maar essentieel. Verwijder zijn nummer, blokkeer hem als dit nodig is, en zorg dat je niet in de verleiding komt om weer een gesprek aan te gaan. Jij hoeft geen uitleg te geven of ruzie te maken—gewoon stoppen met reageren is genoeg.
- Leer omgaan met het ongemak van loslaten.
Je zult de neiging voelen om terug te gaan. Je zult wellicht voor zijn manieren om je weer voor zich te winnen zwichten. Dit is normaal. Het voelt in het begin ongemakkelijk en misschien zelfs pijnlijk, omdat je brein gewend is aan deze dynamiek. Maar dit ongemak betekent dat je oude patronen aan het doorbreken bent.
Zie het als een detox: eerst moeilijk, maar uiteindelijk helend en bevrijdend.
- Omring jezelf met gezonde, voedende relaties
Besteed meer tijd aan mensen die jou wél energie, aandacht en liefde geven. Dit helpt je om te ervaren hoe gezonde verbindingen voelen, zodat je sneller herkent wanneer iemand niet goed voor je is.
- Doe innerlijk werk op zelfwaarde en grenzen
Dit patroon stamt uit je jeugd. Het doorbreken ervan vraagt om zelfcompassie en het versterken van je zelfbeeld. Therapie of coaching kan helpen om je overtuigingen over liefde, grenzen en zelfrespect te herschrijven.
Jezelf beschermen tegen een narcistische partner.
Dit zijn de eerste stappen om te kiezen voor jezelf en een gezonde relatie:
❤️
Werk aan eigenwaarde en zelfliefde: Leer ontvangen zonder schuldgevoel en oefen met grenzen stellen.
❤️
Luister naar je intuïtie: Voelt iets niet goed? Vertrouw hierop en handel ernaar.
❤️
Stel duidelijke grenzen voor jezelf: Bijvoorbeeld: ‘Ik wil een partner die uit zichzelf aandacht voor mij heeft, niet pas als ik erom vraag.’
❤️
Omring jezelf met gezonde relaties: Besteed tijd met mensen die je écht waarderen en respecteren om wie je bent.
Een persoon die écht bij je past, zou consequent respectvol, liefdevol en betrokken moeten zijn – niet alleen op momenten waarop het hem uitkomt.
Jij verdient een partner die
al emotioneel volwassen is, niet iemand die jij moet opvoeden.
❤️
Kies voor iemand die jou van nature waardeert, respecteert en ziet.
❤️
Sta jezelf toe om te ontvangen, zonder dat je er eerst hard voor moet werken.
❤️
Verwar ‘potentieel’ niet met realiteit. Een relatie hoort je nu gelukkig te maken, niet pas als hij ‘misschien ooit’ verandert.
Vind je het lastig om zelfstandig de patronen te doorbreken die je gevangen houden in je relatie met een narcistische partner? Ontvang krachtige inzichten, praktische oefeningen en positief motiverende begeleiding die je helpen om af te rekenen met een laag eigenwaarde, en die ondersteunen om in je eigen kracht te gaan staan!
Tijdens therapie sessies ontvang je alle tools die je wil kennen om los te komen van andermans ongezonde, narcistische gedrag.
Stuur me gerust een berichtje via WhatsApp, plan je kennismaking en ontdek gelijk de kracht van de juiste ondersteuning. Ik kijk er naar uit om je te spreken!