Neem contact op

+31 642 729 760
hello@chantalbiersma.com

Oude patronen doorbreken, hoe?

Chantal Biersma - ACT gedragstherapeut

Op een gezonde manier met lastige gevoelens omgaan.

Gedurende jouw leven heb je allerlei denkpatronen en gedrag ontwikkeld om je gezien, erkend, geliefd en gewaardeerd te voelen en om te voorkomen dat je afgewezen, verlaten of buitengesloten zou worden. Je wil graag ‘goed genoeg’ zijn , en om dit te bereiken ben je erop jongere leeftijd van overtuigd geraakt dat je bepaalde gedachten moet opvolgen die jou aanzette tot:

  • People-pleasen;
  • Bewijsdrang;
  • In de zorg-modus schieten, overdreven behulpzaam willen zijn;
  • Jezelf wegcijferen of niet voor jezelf op durven komen (gebrek aan assertiviteit);
  • Super empathisch en hyper alert zijn voor andermans behoeften;
  • Anderen claimen omdat je niet alleen kunt zijn;
  • Anderen op afstand houden, flink van je af te bijten;
  • Overmatig met je uiterlijk bezig zijn, je zelfverzekerdheid uit schoonheid halen.
  • Perfectionistisch zijn omdat je geen fouten mag maken en niet wil falen;
  • Alles zelf willen doen en controlerend zijn, alleen jouw manier is goed;
  • Jezelf heel (on)belangrijk te maken door arrogantie of minderwaardigheid;
  • Je anders of beter voordoen, de clown uit te hangen;
  • Altijd maar te bezig ‘moeten’ zijn en niet kunnen ontspannen;
  • Jezelf af te leiden door verslaving, etc.

Belemmerende denkpatronen en overtuigingen, wat zijn dit?


Belemmerende overtuigingen zijn negatieve opvattingen over jezelf en de wereld om je heen, die die je gaandeweg in je leven hebt ontwikkeld. Het zijn onbehulpzame gedachten die je herhaaldelijk bent gaan denken en waar je in bent gaan geloven. Het zijn de beperkende woorden waarmee jij jezelf toespreekt: Bijvoorbeeld: ik ben niet goed genoeg, ik ben het niet waard, ik doe er niet toe, ik ben niet mooi genoeg, het is niet voor mij weggelegd, etc. En dit soort gedachten beïnvloeden je dagelijks leven en staan zelfacceptatie behoorlijk in de weg.

Wanneer je gedachten als deze keer op keer herhaalt, dan worden ze een automatisme, een gewoonte, een ingesleten patroon. En als je hier niet bewust van bent, dan domineren en regeren ze onbewust jouw leven. Je maakt dan keuzes gebaseerd op die belemmerende overtuigingen. Zie het als een soort mentaal programma met een bepaald besturingssysteem dat continue op dezelfde manier draait, of een grammofoonplaat waarvan de naald telkens in de zelfde groef staat.

In je brein legt ieder gedachtepatroon neurale paden aan, en tijdens dit proces wordt 'je harde schijf' geprogrammeerd met zowel juiste als onjuiste informatie. Zo komen er basisfouten terecht op het systeem, en maak je op basis hiervan associaties.

Je ziet de dingen dan door een bepaalde bril, door een lens waardoor je kijkt. Als jij gelooft dat schoonheid geluk brengt. Dan zul jij heel hard je best doen om er zo goed mogelijk uit te zien en het jezelf niet toestaan om imperfecties te hebben. Als jij ervan overtuigd bent dat niets doen voor luilakken is, dan zul jij waarschijnlijk een doe-verslaving hebben en het jezelf niet toestaan om zonder zelfoordeel te ontspannen. Als jij vindt dat hulp vragen voor slappelingen is ('ik moet het zelf kunnen'), dan zul jij vaker het gevoel hebben dat je er in je eentje voor staat.

Zo kun je dus bepaalde gedrag vertonen dat jou belemmerd in zelfacceptatie en het voorzien van diepere verlangens: Je bent moe, maar staat het jezelf niet toe om te rusten. Je wil het liefst puur zijn en zonder make-up naar je werk, maar hebt een oordeel over je blote-billen-gezicht en smeert vanuit gewoonte een laag plamuur op je kop. Het lukt je niet alleen, maar vraagt geen hulp.

Kortom, je accepteert niet wat je daadwerkelijk wil en wie je in het diepst bent.
Om jezelf te kunnen accepteren is het dus belangrijk om belemmerende overtuigingen en denkpatronen te leren kennen en elimineren.


Verschillende manieren om belemmerende overtuigingen en bijbehorende associaties naar de oppervlakte te krijgen:


  • Bedenk eens welke boodschappen je vanuit je opvoeding hebt meegekregen. 


  • Schrijf de belemmerende gedachten die in jouw koppie opduiken eens op, en geef deze vervolgens een rangorde: van meest naar minst belemmerend.

  • Welke associaties kun je koppelen aan deze gedachten?


Dit deed je om zo goed mogelijk te kunnen overleven. En in de diepte doe je dit nog steeds om lastige gevoelens en moeilijke emoties die je van vroeger kent te onderdrukken en de confrontatie hiermee uit de weg te gaan. De momenten waarop je tijdens je kindertijd onvoldoende (onvoorwaardelijke) aandacht of liefde ontving of wanneer je in steek gelaten dreigde te worden gelaten, gaven emotionele pijn. Ze maakten je gefrustreerd, boos, angstig, eenzaam, verdrietig of onzeker.

Om jezelf tegen deze lastige gevoelens te beschermen, heb je als kind aangeleerd om bepaald gedrag te vertonen, om alsnog aandacht en liefde ‘binnen te halen’ en te voorkomen opnieuw pijnlijke gevoelens te ervaren. Deze beschermingsmechanismen neem je mee in je volwassen jaren. In situaties waarin je brein wordt herinnerd aan lastige momenten van vroeger en je oude pijn getriggerd wordt, zet je automatisch jouw aangeleerde gedrag in.

Bijvoorbeeld: *De meeste aandacht van je moeder ging vroeger naar je broer of zusje toe. Dit maakte jou verdrietig en gaf je een afgewezen gevoel. Je bent je best gaan doen om haar aandacht en liefde te ontvangen, door haar te helpen met datgene waarvan je wist dat zij fijn vond, (please- gedrag)  Telkens wanneer je nu als volwassene even het gevoel hebt dat je te weinig aandacht krijgt of om te voorkomen dat dit gebeurt, ga je het een ander naar de zin maken.

*Je ontving voornamelijk kritiek en zelden een compliment, werd bescherm opgevoed en had een angstige moeder die vaak nerveus was en een controlerende houding aannam. Je moest continu op je hoede zijn om te voldoen aan strenge regels en verwachtingen en gaf het op een gegeven moment maar op, want je raakte compleet in de stress en wat je deed was toch nooit goed genoeg. Je durfde niet je eigen keuzes te maken uit angst je ouder te kwetsen. In je volwassen jaren ben je perfectionistisch, wil je alles zelf doen, heb je het gevoel dat je jezelf moet bewijzen en leef je chronisch in een staat van stress waardoor je continu op je tenen loopt en oververmoeid raakt.

Meestal kom je er op latere leeftijd achter dat bepaald automatisch gedrag niet langer dienend is, en het leiden van een gelukkig, tevreden leven juist in de weg staat. Je merkt dan dat je ‘vast loopt’ of ‘uit balans’ bent.

Je krijgt steeds meer last van stress en spanning, frustratie, innerlijke onrust en ontevredenheid. Ondanks dat je op jouw manier je best doet, ervaar je ‘leegte’, raak je uitgeput en kun je maar moeilijk langdurig gelukkig zijn. Je weet dat er iets moet veranderen, maar wat dan precies en hoe?

Je weet het wel, maar je VOELT het niet...

Misschien ben je verschillende artikelen en boeken gaan lezen (en nu ook deze blog), bekijk je video’s en zoek je naar allerlei waardevolle informatie om een oplossing te vinden voor je uitdagingen en moeilijkheden. Wellicht zijn er een aantal teksten, oefeningen of opdrachten nuttig voor je geweest om bepaalde inzichten te krijgen en bepaalde dingen beter te begrijpen. Maar ook merk je: het zet geen zoden aan de dijk. Het is te moeilijk om een echte verandering in gang te zetten. Veel weet je al, maar je VOELT het niet.

Dit komt waarschijnlijk doordat je te veel met je hoofd wil oplossen en rationaliseren, wat overigens ook een soort overlevingsstrategie kan zijn geworden. En je hoofd is heel goed in saboteren. Je kunt jezelf erg makkelijk om de tuin leiden door het verzinnen van allerlei smoesjes en excuses, om jezelf alsnog weg te houden van wat er in de diepte speelt.
Voor gevoelens maak je dan geen ruimte meer, waardoor je steeds meer een wandelend hoofd wordt en verwijderd raakt van jezelf. 

We kiezen liever voor de makkelijkste weg dan onszelf confronteren met die moeilijke gevoelens in de kern. Zo zitten wij als mens nou eenmaal in elkaar. Het voelt nou eenmaal veiliger om in je comfortzone te blijven hangen. Maar weet: "Als je denkt/doet zoals je altijd deed, zul je krijgen wat je altijd kreeg". Je kan onmogelijk een blijvende verandering doormaken, wanneer je niet bereid bent om jezelf en je schaduw echt onder ogen te komen.

Wat voor een echte, langdurige verandering of transformatie nodig is, is onderzoeken wat jouw ‘pijn’ veroorzaakt en welke diepere gevoelens, emotionele behoeften en verlangens ondergesneeuwd zijn geraakt.

Wanneer en waarom zijn jouw automatische gedachten en gedrag ontstaan?

Waar komen jouw triggers en moeilijkheden vandaan?

Wat is de reden precies waarom je nu last hebt van oude patronen?

Wat is hetgeen dat jij in jezelf afwijst en niet onder ogen wil komen?

Welke angst probeer jij onbewust uit de weg te gaan?

Kortom, wat heb jij in de diepte aan te kijken om vrijer in je leven te staan?

En het is van groot belang om hier niet alleen over te praten, maar vooral: om te durven VOELEN. Gevoelens en emoties de ruimte geven, om deze op een veilige manier te doorleven.

Emotioneel helen en gedragsverandering is een keuze. En dit is geen gemakkelijk proces. Het vraagt om diep innerlijk werk, en dit lukt het beste met hulp.

Jou dichter bij je gevoelens, je pijnpunten, emoties en diepere behoeften en verlangens brengen is precies waar ik je stap voor stap doorheen begeleid. Want dit lukt zelden in je eentje. Jezelf in de diepte leren begrijpen, lukt beter samen. Ik ondersteun je om jouw blinde vlekken op een liefdevolle manier bloot te leggen en jou van jezelf bewust te maken.

Samen onderzoeken we jouw binnenwereld om helderheid te krijgen in de manier waarop je naar jezelf en je omgeving kijkt. We ontleden hoe jij met je gedachten, overtuigingen, gevoelens en emoties omgaat, en creëren hiermee ruimte in je hoofd en ontspanning in je lijf. Zodat jij je vanuit rust kunt openstellen voor het doorbreken van emotionele blokkades en diepe, oude pijn los kunt laten.

Zie het als het maken van een avontuurlijke, innerlijke reis, waarin je alle inzichten, tools en technieken aangereikt krijgt om jezelf in alle volledigheid te zien staan. Jezelf laagje voor laagje afpellen van al je conditioneringen, om jezelf in de kern te leren begrijpen, erkennen en waarderen. Zodat je echt en eerlijk wordt met jezelf, jij je emotioneel veilig kunt voelen, een puur zelfvertrouwen ontwikkeld en op een gezonde manier door moeilijkheden kunt navigeren.
 
Hiermee sta je pas in je kracht!

Als jij jezelf niet wil bevrijden van die knagende, onbestemde, onrustige gevoelens en jij het jezelf niet waard vindt om jouw mooiste leven te leiden, dan is mijn coaching of therapie niets voor jou.

Ben je klaar om te worteltrekken en daadwerkelijk de nodige stappen richting de meest ontspannen, leukste versie van jezelf te zetten?

Grijp dan de kans om gelijk onze kennismaking sessie te plannen!
Ik help heel graag mensen die willen leren om het beste uit zichzelf te halen!

Ik wil ondersteuning

Sharing is caring!


Jezelf leren accepteren!


  • Maak van de innerlijke criticus in je hoofd een liefdevolle coach.

  • Werk aan een positiever zelfbeeld en zelfvertrouwen.

  • Reken af met dominerende onzekerheid en zelftwijfel.

Chantal Biersma

Hi, mijn naam is Chantal. Ik help je bij het verminderen van innerlijke onrust, het ontwikkelen van zelf-acceptatie, beindigen van zelfkritiek en het vergroten van zelfvertrouwen. Ik beschouw mezelf als een succesvol zelfacceptatie strijder en begeleider, open-minded, liefdevol confronterend, zacht met pit, spiritueel op z'n down-to-earths en gevoelig, maar bovendien: iemand met imperfecties, net als jij. Ik houd het graag to the point, toegankelijk en luchtig.  Waarbij ook humor een belangrijke rol inneemt, want persoonlijke ontwikkeling hoeft helemaal niet zo zwaar of ingewikkeld te zijn!

  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
Download Doe-boek!
Share by: